SECRETARIAAT Logo 2013VRIENDENNIEUWS NR. 152

Alphen aan den Rijn, 27 april 2023.

Beste Vrienden,

OVERLEDEN.

Nu hebben we toch in korte tijd afscheid moeten nemen van twee onzer Vrienden:

Jenny Kenter en Gert van Brakel.

Jenny al lang lid, praktisch vanaf het begin; in de vroegere jaren ook frequent deelneemster aan de diverse evenementen. Zij heeft ooit met haar team het Jeu de boulestoernooi gewonnen.

Gert van Brakel was afkomstig uit de journalistiek en trad pas in 2017 toe tot de club der Vrienden, samen met Bertine.

Bij beide afscheidsdiensten heeft een bestuurslid de Vrienden vertegenwoordigd en is een bloemengroet ten afscheid gezonden.

We wensen Ton en ook Bertine evenals alle overige nabestaanden veel sterkte in de komende tijd.

BESTUUR.

In het bestuur is de laatste tijd met verve gesleuteld aan het evenementenprogramma voor het jaar 2024. Natuurlijk komen de succesnummers van voorgaande jaren terug, maar er staat ook een aantal nieuwe activiteiten op het programma waaronder een meerdaagse reis in Zuid Limburg, waarbij ook een aantal tuinen zullen worden bezocht.

EVENEMENTEN 2023.

Architectuurtour Den Haag, 29 maart 2023.

Reinout Crince had zich wederom uitstekend voorbereid om ons met de ontwikkelingen in diverse delen van Den Haag kennis te laten maken. We begonnen met koffie in Nieuw Babylon, waar zich ook het Centraal Station bevindt.

 

In deze omgeving wordt gepoogd om een leefbare mix van werken en wonen te realiseren. Dat had wel ten gevolge dat een aantal van de gebouwen die laatste 50 jaar is verrezen, moesten worden afgebroken, waaronder de beroemde Zwarte Madonna.

We maakten te voet een wandeling door dit deel van de hofstad.

 

 

Het Haagse Gemeentehuis werd bezocht, evenals de buitenzijde van Amare, het vrij nieuwe cultuurgebouw, waarover heel veel te doen is geweest.

Vervolgens werden we via een ouder deel van de stad, rondom het station HS waar ook veel bedrijvigheid zichtbaar is, naar Scheveningen gereden door de echte Hagenese chauffeur van de firma Ringelberg. In het gebied rondom de haven wordt al langere tijd veel hoogbouw gepleegd. Wij lunchten in het nieuwe Marina Beach Inn-hotel op de kop van Scheveningen en genoten van het uitzicht vanaf het dak. En, een rondje over de boulevard mocht natuurlijk niet ontbreken. Hierna bekeken we de buitenkant van Museum Voorlinden in Voorschoten met zijn bijzondere dak. Helaas geen tijd voor de binnenkant, maar een goede reden om nog eens terug te gaan, bijv. wanneer ook de tuin, ontworpen door Piet Oudolf, prachtig moet zijn.

Een ander fenomeen qua Architectuur is het Louwman Museum in Wassenaar, waarin een grote collectie van klassieke auto’s te vinden is. Maar, ook hier alleen de buitenkant bekeken, het ging uiteindelijk om de architectuur. De dag eindigde in Chalet Ten Bosch, een leuk prieel waar we met zijn allen (18) precies in pasten.

Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum, 2 mei 2023.

Als eerste staat het bezoek aan de Vermeertentoonstelling op de kalender: op 2 mei a.s.. Het programma eromheen speelt zich ook af op het Museumplein, bij café-restaurant Keijzer: de ontvangst met koffie, de inleiding door Marina Marijnen en het afscheidsdrankje. Totaal hebben we 29 toegangsbewijzen kunnen kopen en ook die van de leden die inmiddels moesten annuleren hebben weer een nieuwe liefhebber gevonden. We kijken uit naar een mooie dag.


Varen door het Groene Hart, 23 mei 2023

Vanuit Roelofarendsveen gaan we een dagje varen over o.m. Kaag en Brasem. Het is er de tijd voor: we brengen een bezoek aan de aspergeboerderij in Woubrugge en worden daarna getrakteerd op een aspergelunch aan boord. Kortom een goede kennismaking met het Groene Hart. De uitnodiging wordt nog een keer meegestuurd, want het schip is nog niet vol.

Jeu de boulesdag, 17 juli 2023.

Tja, en dan brandt de strijd weer los in Doorn tijdens ons jaarlijkse jeu de boulestoernooi.

Evenals vorig jaar gaat de Helenahoeve weer speciaal op een maandag voor ons open en hebben we het rijk alleen. Dat kan – uiteraard – alleen bij een grote opkomst, maar dat is elk jaar nog goed gekomen. De uitnodiging wordt opnieuw met dit Vriendennieuws meegezonden, dus meld je aan !

Later in het jaar op respectievelijk 11 augustus en 6 september vinden dan nog de Vriendenlunch en de Algemene Ledenvergadering plaats waarvoor de uitnodigingen nog volgen.

Eschertentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag.

Momenteel is er een grote en prachtige tentoonstelling over Escher. Er is overwogen om er een Vriendenevenement van te maken, maar de bijzonder strenge copyrights laten niet toe hier een eigen invulling aan te geven. Goede raad: ga naar Den Haag en plak daar, eventueel, ook een inleiding of rondleiding aan vast.

 

LEDENLIJST.

Per 1 mei a.s. neemt Coby van Dongen afscheid van haar dierbare De Jong Intra Vakanties.

Haar e-mailadres verandert dan in: Cobyvandongen57@kpnmail.nl.

Coby zooooveel vrije tijd nu, kom gezellig naar de Vrienden-evenementen.

VRIENDENPOST.

Pien Meester attendeerde het secretariaat er nog eens op dat er via insidertravel.nl veel aanbiedingen voor (oud-)reisagenten, veelal met een aantrekkelijke korting, worden aangeboden. Het is echt de moeite waard eens op deze site te kijken, als je reisplannen hebt.

 

VRIENDENRECEPT.

Het is/wordt weer aardbeientijd. Dit keer een gemakkelijk en heerlijk toetje met deze zomerkoninkjes.

JARIG.

Nu de natuur op haar mooist is vieren onderstaande Vrienden hun verjaardag:

Mei

04 Angela Cheung;

06 Romana Engeman;

07 Gerret Goossens; Ger Swinkels;

14 Jan Steijn, Bea van ’t Zand;

16 Nico Koning;

17 Annie Signer;

18 Hanny Beins;

22 Els Janssen;

30 Peter de Boer

Juni

11 Wim Signer;

15 Marianne Jansen;

23 Coby van Dongen;

BIJLAGEN.

– (herhaalde) uitnodiging Varen door het Groene Hart.

– (herhaalde) uitnodiging Jeu de boulesdag

– Vriendenrecepten Glace á la vanille au coulis de fraises (van Anton Blok).

Secretariaat Bartokhof 68, 2402 GG Alphen aan den Rijn.

M. 0651.384.054 E-mail: linden-blom@hotmail.com.

Website: www.vriendenvdanvr.nl.