ARCHITECTUURTOUR DEN HAAG

(de uitnodiging onderaan de pagina)

Woensdag 29 maart 2023

o.l.v. Ir Reinout Crince

ARCHITECTUURTOUR DEN HAAG

Woensdag 29 maart 2023

 

HollandLuchtfoto | Den Haag of s-Gravenhage is de hoofdstad van de  provincie Zuid-Holland, en de op twee na grootste gemeente van Nederland,  na ...

:

REISINFO voor de deelnemers

v.a. 10.00 uur – Verzamelen in New Babylon PAS OP ZOMERTIJD !! in het DE-café
Koffie/thee

Het DE-café ligt op de begane grond van New Babylon, vlakbij de P-garage en het Centraal Station maar toch NEEM JE TIJD !!

PARKEREN – Q-Park CS New Babylon
Prinses Irenestraat 1
2595 BD Den Haag

Vertraging ? Of anderszins hulp nodig? Bel Anton Blok op zijn mobiel 06-10233042

Het programma is redelijk gevuld! Aanpassingen tijdens de excursie voorbehouden.

10.30 We starten vanuit het prestigieuze project New Babylon met een wandeling door het stationsgebied. We zien onder andere hoe Benthem en Crouwel de vervoermachine van Den Haag CS hebben omgetoverd tot een aangenamere plek en hoe rondom het station een enorm programma van de grond is gekomen en dat de plannen nog lang niet klaar zijn. Vanaf het station wandelen we onder het oude ministerie van VROM van Jan Hoogstad en verbouwd door OMA. We wandelen door en zien de nieuwbouw van de hand van Kolhoff, ministeries van Michael Graves, een toren van Natalini en het stadhuis van Richard Meier. Ten slotte zien we het Amare, het nieuwe cultuurgebouw op de plek waar vroeger het Danstheater van OMA stond. Na een klucht met architecten is het gebouw uiteindelijk ontworpen door NOAHH in samenwerking met JCAU (Jo Coenen) en NL Architects.

12.00 We worden opgepikt door de bus en rijden via Den Haag HS waar de ontwikkelingen in hoog tempo gaan. Hier komen hoge torens van de hand van Mecanoo van 150 en 180 meter die het landschap rondom het station drastisch zullen veranderen volgens een plan van KCAP voor het HS kwartier.

12.30 Onderweg zien we ook nog de nieuwbouw van Eurojust van Mecanoo en het World Forum waarin de toren van Oud totaal vernieuwd is zonder dat dit eigenlijk zichtbaar is. En ook zien we kunstmuseum van Berlage, het Omniversum van Wim Quist en het fotomuseum van Schamhart dat later verbouwd is door Benthem & Crouwel. Overigens ligt het gehele gebied in een Duinlandschap dat door DS landschapsarchitecten is ontworpen.

13.00 (Eenvoudige) buffetlunch in het Marina Beach Inn-hotel op de kop van Scheveningen

14.15 Bezoek bovenste etage hotel met uitzicht op zee en Scheveningen. Hier zien we ook het drijvende paviljoen van de jachtclub Scheveningen in de haven van Studio Komma. Verder hebben we een goed beeld van de ontwikkeling van hoe de jachthaven met wonen een deel van de haven inneemt. Zo zien we de gebouwen De Havenmeester van de architectencombinatie Bos Hofman en Archipel ontwerpers en ook de gebiedsontwikkeling van de Zuidhaven waar o.a. LEVS naar een stedenbouwkundig ontwerp van Urbis woongebouwen neerzet.

14.45 Per bus rijden we langs de haven van Scheveningen en gaan naar het Museum Beelden aan Zee. We bezoeken de tuin van het museum dat eigenlijk een stukje duin is en zien ook de in 2012 opgeknapte boulevard van Sola-Morales. Ook zien we dat het museum van Wim Quist uit 1994 onder de duinen ligt en dat alleen het oude Paviljoen van Wied zichtbaar is. Vervolgens rijden we door naar het noorden en komen bij het sluitstuk van de boulevard (die net vanaf de pier naar het eindpaviljoen is doorgetrokken). Hier staat een zeer modern paviljoen van de hand van Wim de Bruijn.

15.45 Naar museum Voorlinden, We maken een korte wandeling over het landgoed en hier zien we het museumgebouw van de hand van de Rotterdamse architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger architecten en zien de tuin die aangelegd is door de befaamde tuinarchitect Piet Oudolf.

16.15 We eindigen onze architectuurtocht met een korte bezichtiging van het museum Louwman (buitenkant) dat door de Amerikaanse architect Michael Graves is ontworpen.

16.45 Afscheidsdrankje in het Chalet Ten Bosch dat vlakbij het Louwman museum ligt.

17.30 Einde afscheidsdrankje; terug naar het station per bus.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/licensed-image?q=tbn:ANd9GcQ0zXsc_Qvh2EbUH2PG7lXf05hBS8DYtdhspFlbVcTd2dgciXDJrFUooUoWOf_MG5liWl4TRI8ZohXFyblRMY55Cg

DEELNEMERSLIJST

Koos en Paula Aartsen

Anton Blok

Anne en Clara Bruinsma

Jos Burghouts

Esther Clement

Gerret en Aly Goossen

Elly Hummelman en Peter Silbermann

Anke van der Linden

Cees en Loek van Rantwijk

Elly en Bart Ras

Elly Timmermans

Leo en Ineke Verburg

Marijke Vink

20

Oorspronkelijke uitnodiging

Den Haag bouwt nu druk aan de duurzame stad van de toekomst. In de stad, die vanwege het ontbreken van omwalling altijd zeer ruim opgezet was, is sprake van een ongekende verdichting van het Central Innovation District. Centraal staan daarbij de drie stations CS, Laan van NOI en Holland Spoor met 20.000 nieuwe woningen en 25.000 werkplekken. Daarnaast gaan we ook kijken naar de architectuur aan de kust, zoals het Innhotel Marina Beach van KCAP. Mochten we tijd over hebben dan kijken we ook nog even bij Museum Voorlinden in Wassenaar van bureau Kraaijvanger (Dirk Jan Postel). Dat is niet alleen een prestigieus gebouw maar heeft ook een prachtige tuin naar een ontwerp van Piet Oudolf.

Reizen maakt je eerst sprakeloos en verandert je daarna in een verhalenverteller – Ibn Battuta

Voorlopig programma:

v.a. 10.00 uur – Verzamelen in New Babylon ( aan Centraal Station/P-garage )

Koffie/thee

10.30 uur – Bezoeken aan het zgn Central Innovation District, CS, Holland Spoor en Laan van NOI en het nieuwe Amare theater. Vervolg van de rit naar Scheveningen

12.30 uur – (eenvoudige) lunch in het Innhotel Marina Beach

14.00 uur – Verdere bezoeken Scheveningen, Wassenaar

16.30 uur – Afscheidsdrankje in het kleine, leuke Chalet Ten Bosch

17.15 uur – Naar New Babylon

17.45 uur – naar huis

 

Eigen bijdrage: € 75,00 p.p.
Introducé € 105,00

Waarin begrepen de busrit, begeleiding, koffie ontvangst, lunch met een glaasje, afscheidsdrankje.

BOEKEN: stuur even een email naar antonhblok@planet.nl

Of bel 0548 78 57 59

Foto

Amare concertzaal