SECRETARIAAT Logo 2013

Vriendennieuws nr. 147

Alphen aan den Rijn, 30 juni 2022.

Beste Vrienden,

BESTUUR.

Enkele weken geleden heeft het bestuur een enquêteformulier rondgestuurd om te proberen (nog eens) te achterhalen wat de wensen van de leden zoal zijn. Hierop zijn – slechts – 34 reacties ontvangen. Dank daarvoor; maar er was gehoopt op een wat grotere respons.

Enkelen lieten ons weten dat zij vonden geen mening te moeten geven omdat zij niet of nauwelijks aanwezig zijn op de evenementen. MAAR DAAR GAAT HET NU JUIST OM.

Het bestuur wil graag weten waarom zij afwezig zijn en of daar iets aan te doen valt, door, bijvoorbeeld, andere activiteiten te organiseren. We zijn niet bang voor (opbouwende) kritiek. Stuur daarom s.v.p. alsnog het formulier retour. De uitkomst zal op de Algemene Ledenvergadering op woensdag 7 september a.s. bekend worden gemaakt.

EVENEMENTEN.

In de afgelopen twee maanden hebber er maar liefst 2 Vriendenuitjes plaatsgevonden !

Als eerste togen we op 18 mei j.l. naar Arnhem en Nijmegen voor de Architectuurtour. Daar genoten we van de moderne architectuur, natuurlijk weer onder de deskundige leiding van Reinout Crince. Na de samenkomst met koffie bij Hotel Haarhuis in Arnhem bezochten we in deze stad een aantal recente projecten, waaronder het er tegenover gelegen station. De lunch vond plaats in het Wapen van Elst, halverwege Arnhem en Nijmegen.

Over het algemeen waren de deelnemers enthousiaster over de resultaten in de Waalstad. Wat gezelliger en vriendelijker. De dag werd besloten terug in Elst met een afscheidsdrankje en de gebruikelijke bitterballen. Het was een lange dag, waarin we heel veel hebben gezien. Bij het afscheid werden alle deelnemers verblijd met een zakje “Arnhemse Meisjes”. (koekjes).

Dan vond er, sinds lange tijd, weer eens een meerdaags reisje plaats. Dat kon natuurlijk niet ontbreken tijdens ons Jubileumjaar. De “Zwerftocht door de Achterhoek en Salland” voerde ons gedurende 3 dagen door het prachtige coulisselandschap, waar het in deze tijd van het jaar op z’n mooist is.

Op 12 juni vertrok de bus, na koffie met Krentenwegge, om 13.30 uur richting Brummen. Daar werd als eerste een bezoek gebracht aan de “Tuin aan het Leusveld” , een grote tuin met voornamelijk vaste planten, schitterend onderhouden door de vrouw des huizes.

Vervolgens reden we naar het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst. Het is maar klein, dus ook tijd voor het terras. ’s Avonds gezellig gegeten en bijgepraat in het restaurant van hotel Ehzerwold in Almen, waar we deze reis logeerden.

Het was vroeg dag de volgende morgen: om 08.45 uur stond het vertrek gepland richting

’s Heerenberg. Daar kregen we een rondleiding in het kasteel “Huis Bergh”, dat, na de Tweede Wereldoorlog prachtig werd gerestaureerd door de heer Gerrit van Heek, van zijn in de textiel vergaarde fortuin. Hij had een speciale voorliefde voor de Middeleeuwse kunst en die was volop te bewonderen.

Wij rijden daarna verder de Achterhoek in, in oostelijke richting. In Dinxperlo dat zonder versperring verbonden is met het Duitse Süderwick, reden we over de Heelweg, de straat die beide plaatsen verbindt. Aan de ene zijde van de weg de slager en er tegenover de Metzgerei. Ook het kleinste kerkje in Nederland, “De Rietstap” bevindt zich in Dinxperlo: een piepklein kapelletje, waarin tegenwoordig tentoonstellingen worden gehouden. Het is wel even zoeken, want het is, inmiddels, gelegen op het huidige industrieterrein. Het verhaal gaat dat er een erfenis te verwerven viel op voorwaarde dat er een godshuis zou worden gebouwd met een afbeelding van de kruisiging van Christus er in. Over afmetingen werd geen woord gerept en de erfnemer nam dat ter harte.

Ons reisje had ook nog een buitenlands tintje, want de – heerlijke – lunch werd geserveerd in “De Wasserburg” in Anholt. Wederom een kasteel waar, in dit geval, een hotel/ restaurant-op-niveau is gevestigd. De dag werd besloten met een bezoek aan het garnizoensplaatsje Bredevoort, ook bekend door zijn boekenmarkt. Een lokale gids leidde ons rond langs de vele, leuke, oude pandjes en blonk uit door zijn kennis van de, voor Bredevoort belangrijke, jaartallen. Na het avondeten werd er nog wat nagepraat en niet te laat voor het bed gekozen.

Op de laatste dag bleek ’s morgens dat Jan Steijn, die de ochtend ervoor gevallen was, niet mee ging. Hij had teveel last van zijn lijf, helaas. Wij vertrokken richting Salland, naast Twente, een deel van Overijssel. Het toeval wilde dat onze – buitengewoon goede chauffeur en ook nog een empathische gastvrouw – uit die streek kwam. Zij reed ons via allerlei rustige binnenwegen door het mooie Sallandse land naar Vroomshoop. Op weg naar Mariënberg passeerden we tijdens de rit langs het Overijssels kanaal, een aantal prachtige villa’s uit het begin van de 20e eeuw. In Beerze staat een paar schitterende boerderijen met daken en ook rietgevlochten muren. Heel bijzonder en een goede plek om even een kopje koffie tot ons te nemen. Tegen het middaguur bereikten we Ommen, waar in hotel/restaurant “De Zon” de lunch wachtte. Ook hier was goed gekookt. Nadien scheepten we in voor een vaartocht van anderhalf uur over de Overijsselse Vecht. Dit riviertje is maar in delen bevaarbaar vanwege de vele stuwen. Daardoor (?) minder druk en zeer de moeite waard door de mooie fauna en flora.

Via een rit door het Nationale Park De Sallandse Heuvelrug keerden we terug naar Almen voor het slotdiner. Ook hier werd een cadeautje i.v.m. ons 20-jarig jubileum uitgereikt: een deurmat met de vlag van de Achterhoek er op afgebeeld.

Voor de geïnteresseerden: de bezochte hoogtepunten vind je in de meegezonden reisroute, die, vóór vertrek geheim was.

En, we hadden, ook dit keer, prachtig Vriendenweer.

JEU DE BOULESDAG, maandag 18 juli 2022.

Ons eerstkomende evenement is de altijd weer bijzonder gezellige Jeu de boulesdag in Doorn bij de Helenahoeve. Net zoals vorig jaar opent het restaurant speciaal op deze maandag voor ons haar deuren. Het bestuur is dan ook blij te constateren dat we er dit keer ook weer zin in hebben: tot nu toe hebben zicht 34 Vrienden aangemeld. ER IS NOG PLAATS, maar haast je, want het maken van het speelschema is geen sinecure. (uitnodiging gaat nog een keer mee).

VRIENDENLUNCH, vrijdag 12 augustus 2022.

Als bijlage treffen jullie ook de uitnodiging voor de Vriendenlunch aan. Wegens voorgaand succes weer bij hotel/restaurant “De Watergeus” in Noorden (bij Nieuwkoop). We hopen natuurlijk op mooi weer, zodat we buiten op het prachtige terras van de heerlijkheden uit de keuken kunnen genieten. Bij pech op dit vlak: binnen is het ook gezellig.

Schrijf je tijdig in !

ALGEMENE LEDENVERGADERING, woensdag 7 september 2022.

Alweer z’n mooi oud Nederlands stadje, waar velen van ons voorbij rijden, maar nooit een bezoek aan brengen. De Vrienden gaan Montfoort bezoeken voor de Algemene Ledenvergadering op woensdag 7 september a.s. ’s Morgens uiteraard vergaderen en ’s middags tijd voor andere zaken. Er kan ook nog overnacht worden. De uitnodiging met de details wordt meegezonden. Onnodig te zeggen dat het bestuur hoopt op grote belangstelling. Ten eerste omdat het de belangrijkste bijeenkomst van het jaar is, maar ook omdat er daarna pas weer een evenement op 7 november zal plaatsvinden: de Herfsttintentour. KOMT (BIJNA) ALLEN ! De uitnodiging wordt bijgevoegd.

LEDENLIJST.

Thijs Hartog heeft een ander e-mailadres: thijshartog@gmail.com.

Het postbusadres van George en Jorine Ioannides is vervallen. Post kan nu naar:
Buiteneinde 37, 3291 AG Strijen.

SECRETARIAAT Logo 2013

JARIG:

We wensen onderstaande Vrienden een gezellige, zomerse verjaardag:

Juli

02 Ineke Ringelberg;
03 Emmy Couvreur; René Klawer;
06 Wim Durville;
08 George Ioannides;
10 Paula Aartsen;
11 Ton Kenter;
16 Leo Ringelberg;
18 Koos Aartsen;
20 Bart Ras;
24 Gerard Couvreur;
25 Frans Staal;
28 André Kok;
30 Tine Kuijs; Ria Dros;

Augustus
03 Leo Verburg; Anke Snelders;
06 Piet Jongens;
15 Elly Hummelman;
18 Anton Blok; Ria Verkerk;
19 Margreet Sprik;
22 Katja van der Ploeg; Lia Hooijmans; Marianne Weber;

BIJLAGEN:

N.B. Let op ons nieuwe website adres (zie hieronder)

Secretariaat Bartokhof 68, 2402 GG Alphen aan den Rijn.

T. 0172.420.478, M. 0651.384.054 E-mail: linden-blom@hotmail.com.

www.vriendenvdanvr.nl. Bankrekening: NL54 ABNA 041 069 5939.