ARCHITECTUURTOUR ARNHEM/NIJMEGEN

Woensdag 18 mei 2022 o.l.v. Ir. Reinout Crince

Europese betonprijs voor Station Arnhem Centraal - Architectuur.nl

Armhem-Centraal Station

De dubbelstad Arnhem-Nijmegen groeit tussen de rivieren steeds meer naar elkaar toe. Enerzijds omdat ze samen een krachtiger blok kunnen vormen anderzijds omdat aan de andere zijde van de steden in de bosrijke gebieden nauwelijks ontwikkelruimte meer is.

Op het gebied van architectuur hebben beide steden hun eigen paradepaardjes ontwikkeld. Met veel moeite heeft Arnhem een nieuw station weten te realiseren van de hand van UN Studio (Ben van Berkel). Het prestigieuze project herbergt een ware vervoersknoop en ook veel andere voorzieningen, maar de realisatie heeft bijna 20 jaar geduurd. Een ander tot de verbeelding sprekend project in Arnhem is Nieuw-Monnikenhuizen dat gebouwd is op de oude Vitesse velden. Hier is van de hand van de stedenbouwer Kandekhar en de landschapsarchitect Lubber in 2001 een woonwijk verrezen, die tot op de dag van vandaag niets aan actualiteit heeft ingeboet. Door de landschappelijke inpassing, het vele water en de eigen architectuur is deze woonwijk bekroond met de NEPROM-prijs in 2004.

Monnikenhuizen Arnhem – ArchinedNieuw Monnikenhuizen

In Nijmegen is de Waalsprong, de uitbreiding naar de noordzijde uiteraard een van de bezienswaardigheden met enkele verrassende gebouwen. Daarnaast bezoeken we het Waalfront van de hand van Lodewijk Baljon. Dit vroegere industriegebied grenzend aan de binnenstad wordt getransformeerd waardoor Nijmegen zich weer echt een stad aan de rivier mag noemen. Terwijl diverse kloeke gebouwen reeds opgeleverd zijn, loopt het project met in totaal 2100 woningen nog door tot 2028. Daarnaast kijken we in de binnenstad naar diverse interessante inbreidingsprojecten, zoals de Hesselberg van AWG architecten, die slim gebruik maken van het stedelijk weefsel om in te breiden zonder dat de stad direct heel veel geweld aan gedaan wordt. En uiteraard bezoeken we ook museum Het Valkhof, het Nijmeegse project van Ben van Berkel (UN Studio).

Reinout Crince is teamleider stedenbouw van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch. Hier werkt hij mee aan de voortdurende transformatie van de stad middels grootschalige herontwikkelingen en kleine inpassingen in het stedelijk weefsel. Daarnaast is hij via zijn eigen bureau LUG sl supervisor van de woonwijk Westpolder-Bolwerk in Berkel en Rodenrijs. Voorheen was hij hoofd van de opleiding stedenbouw aan de Academie voor Bouwkunst te Tilburg. Als stedenbouwkundige werkte hij eerder bij onder meer de Gemeenten Rotterdam en Lansingerland en de Metropolis Architecten te Rotterdam.

Zijn opleiding heeft hij genoten aan de TU Delft

www.vriendenvandeanvr.nl

www.hotelhaarhuis.nl

www.wapenvanelst.nl

Het Valkhof Museum, Nijmegen - Architecture Photos - Pouhou Het Valkhof

Voorlopig programma:

v.a. 10.00 uur – Verzamelen in Hotel Haarhuis Arnhem, direct tegenover het Centraal Station – parkeren CS – koffie/thee met iets erbij

10.30 uur – Bezoeken in Arnhem

12.15 uur – Per bus naar Elst voor de lunch in Het Wapen van Elst

12.45 uur – Eenvoudige (broodjes)lunch

14.00 uur – Vertrek naar Nijmegen – bezoeken

16.40 uur – Terugkeer Hotel Haarhuis – afscheidsdrankje

17.30 uur – Naar huis

Eigen bijdrage: € 68,00

Introducé: € 100,00

Inbegrepen de busrit, bezoeken, begeleiding, koffieontvangst, lunch met een glaasje, afscheidsdrankje

Aanmelden bij Anton Blok,
van Holtenserf 7,
7451 VE Holten of
Email: antonhblok@planet.nl

Alle deelnemers krijgen bevestiging/factuur en t.z.t. nader bericht

Reizen bewijst minder het verlangen naar het land waar je heen gaat dan de verveling in het land dat je verlaat.

 

Terug naar activiteiten overzicht 2022