ERWTENSOEP

Nodig: voor ca. 6 porties

ca. 2 tot 2,5 liter water
500 gr spliterwten
2 flinke preien
400 gr varkensfricandeau (aan één stuk)
8 varkensribben (spareribs)
2 dikke ribben
1 rookworst – fijn
1 selderijknol
selderij (groen) blad
zout

water opzetten met de varkensribben en de dikke ribben aan de kook brengen en vuur laag, vlees laten smoren
als het vlees van de ribben valt, alles uitnemen
(aldus geschoonde) bouillon buiten zetten gedurende één nacht
volgende dag voorzichtig de (witte) vetlaag verwijderen (en weggooien)
erwten met koud water afspoelen tot water helder is
dan de erwten in de bouillon doen en aan de kook brengen
(eventueel de erwten op hetzelfde moment dat de bouillon wordt afgekoeld, in warm water zetten, zodat ze al wat zachter worden)
zachtjes laten koken tot erwten redelijk gaar zijn
intussen selderijknol schillen en in blokjes snijden, formaat dobbelsteen
de prei in halve ringen snijden
toevoegen aan bouillon
ook de varkensfricandeau toevoegen
het geheel zachtjes enkele uren laten sudderen, geregeld roeren
als de fricandeau gaar is (na ongeveer 1 uur) uit de bouillon nemen
als erwten geheel zijn opgenomen (brij geworden is) en selderijknol en prei vrijwel zijn verdwenen dan de rookworst (in zijn geheel) toevoegen, ca. 20 minuten mee sudderen (NIET koken!)
worst eruit en fijngesneden selderijblad toevoegen
fricandeau snijden in repen/stukjes en ribvlees (dus ZONDER vet en been) toevoegen. worsten in plakjes snijden en toevoegen

Nog één keer opwarmen en naar smaak zout en peper toevoegen

Er kan nu worden geserveerd; de volgende dag smaakt hij nog beter!

Invriezen mogelijk, ook de gesneden rookworst kan worden ingevroren.

Attentie: dit is een basis-recept voor 6 porties; uitbreiding uiteraard mogelijk, vermenigvuldigingsfactor toepassen op alle hoeveelheden

EET SMAKELIJK!