VRIENDENRECEPTEN Vriendennieuws 153

Zomersalade met Artisjokken als voorgerecht

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 1 blikje met artisjokken hart (1 p.p.)
  • cantharellen (1 à 2 cantharellen p.p.)
  • Bosuitjes
  • 1 Avocado
  • 1 kleine komkommer
  • Watermeloenstukjes
  • Gember
  • Tomaatjes (geel of oranje)
  • Druiven
  • Parmezaanse kaas.

Bereiding:

De mise en place (voorbereidende werkzaamheden) kunnen gemakkelijk een (halve dag) tevoren worden gedaan. Doe daarna alles in (bijv,) doosjes terug in de koelkast tot vlak voor het serveren.

Laat de artisjokken goed uitlekken en snijd ze in 2 helften.

Laat de cantharellen zachtjes garen in roomboter, droog ze daarna af met keukenrolpapier.

Snijd een (deel van) bosuitje in heel kleine ringetjes.

Snijd een halve avocado in dobbelsteentjes.

Snijd een (klein) komkommertje in dobbelsteentjes.

Snijd de watermeloenstukjes in dobbelsteentjes (indien nodig). Ca. 5 stukjes per bordje.

Snijd dunne plakjes gember fijn.

Halveer de kleine tomaatjes (1 p.p.)

Was blauwe druiven (4 p.p.) en halveer ze (pitjes verwijderen).

Snij krullen van de Parmezaanse kaas (met een mandoline of scherp aardappelschilmesje).

MAAR: alles valt of staat met een goede dressing.

Mijn recept:

2 el goede olijfolie
1 el champagne azijn
Mosterd
Peper
Zout
Snuifje Rash el Hanout
Theelepeltje suiker (of 2 om te voorkomen dat de dressing te zuur wordt)
Klodder Crème fraîche
Scheutje slagroom

DAN: proeven.

Serveren:

Arrangeer alles vlak voor het serveren op een bordje en overgiet het met de dressing. Voeg eventueel een leuke bloem toe (bijv. O.I. Kers).