VRIENDENRECEPTEN

Marmellata di arancia rossa. (Siciliaanse marmelade).

Benodigheden:
Bloedsinaasappelen.
Suiker.

Bereiden:

Boen de gave bloedsinaasappels goed schoon.

Prik met een vork rondom gaatjes in de schil (niet doorboren).

Laat ze 3 etmalen in water liggen. Ververs het water iedere morgen en avond.

Snij op de 4e dag de kapjes van de vruchten af (weggooien).

Snij de vruchten doormidden en vervolgens in (2 á 3 mm) dunne plakjes; die kunnen, desgewenst, ook weer in kleinere stukjes worden gesneden. Eventuele pitten (apart in bijv. een thee-ei) meekoken voor de pectine, later weggooien.

Weeg de gesneden sinaasappels met sap en al af en leg ze in een pan met een dikke bodem. Voeg 60 á 65 procent suiker toe. (dus 600 á 650 gram per kilo vruchten.) Geen water toevoegen.

Breng alles zonder deksel langzaam aan de kook. Laat zachtjes pruttelen.

Roer af en toe, vooral tegen het einde, tot de schil zacht en de marmelade de juiste consistentie heeft. Die bepaal je door een theelepel marmelade op een koud schoteltje te doen en even in de koelkast te zetten. Druk er zachtjes met een vinger op. Wordt de oppervlakte kreukelig, dan is hij goed.

Heerlijk op een beschuitje en ook bij de kaasplank.