AVOCADO-KOFFIEPUDDING

Vriendennieuws 126
Anke van der Linden

(Bijgewerkt op: 28-12-2018)

 

VRIENDENRECEPTEN

Avocado-koffiepudding

Nagerecht voor 6 personen.

Ingrediënten:

– 5 blaadjes witte gelatine

– 1 citroen

– 3 (eet-)rijpe avocado’s

– 3 eetlepels oploskoffie en 1 eetlepel cacao

– 300 gr. witte basterdsuiker

– 2 eetlepels gembersiroop

– ¼ l. + 1/8 l. verse slagroom (ongeklopt)

– chocolade/mokkakoffieboontjes

– fijn geslagen kopikosnoepjes.

 

Voorbereiden:

– puddingvorm (-pjes) invetten met olijfolie en ondersteboven op keukenpapier

laten uitlekken.

– de gelatine in ruim koud water ca. 5 min. inweken.

 

Bereiding pudding:

– citroen uitpersen

– avocado’s halveren, pit eruit en vruchtvlees eruit lepelen

– in een foodprocessor of met handmixer het avocadovruchtvlees en het citroensap

pureren.

– in een pannetje 1 dl water aan de kook brengen en anderhalve e.l. oploskoffie

met 1 e.l. cacao en de helft van de suiker (150 gr), al roerend, oplossen.

– de gelatine goed uitknijpen en al roerend, van het vuur, in het koffiemengsel op-

lossen.

– laten afkoelen tot het mengsel iets dikker begint te worden.

– inmiddels in een kom ¼ l. slagroom stijfkloppen.

– Het koffiemengsel door de avocadopuree roeren.

– de slagroom er luchtig erdoor spatelen.

– puddingvorm(en) vullen en tenminste 3 uur in de koelkast laten opstijven.

 

Bereiding saus:

– in een pannetje 1 dl water met de rest van de suiker aan de kook brengen.

– de basterdsuiker al roerend oplossen.

– ca. 5 minuten zachtjes laten inkoken.

– van het vuur af de rest van de oploskoffie (anderhalve e.l.) en de gembersiroop

er door heen roeren.

– laten afkoelen en overdoen in een sauskommetje.

 

Opdienen:

– In een kom de rest van de slagroom stijfkloppen en overdoen in spuitzak

– de puddingvorm enkele tellen in heet water houden.

– de schaal of bordjes even onder de koude kraan houden, zodat ze vochtig worden

(hierdoor kan, na het storten, de pudding nog goed in het midden van de schaal

worden geschoven.

– Schaal (of bordjes) over de puddingvorm(-en) leggen en samen keren.

– Schaal of bordjes droogmaken

– Puddingsaus garneren met toefjes slagroom en chocolade- en mokkaboontjes.

OF

i.p.v. slagroomtoefjes garneren met fijn gemaakte kopikosnoepjes

(Kopikosnoepjes in een theedoek (met hamer) plat slaan).

 

Naschrift:

De pudding en saus kunnen makkelijk 1 á 2 dagen tevoren worden gemaakt, mits koel bewaard. Kan ook worden ingevroren, maar zakt dan soms een beetje in na het storten.

Eventueel kan de saus nog iets worden aangelengd met een beetje ongeslagen slagroom, in dat geval dus iets meer kopen dan het recept aangeeft.

EET SMAKELIJK !

Vriendennieuws 126 – Anke van der Linden