BITTER ORANGE MARMELADE

Vriendennieuws 108
Anton Blok

(Bijgewerkt op: 24-12-2015)

BITTER ORANGE MARMALADE

Nodig:

Bittere sinaasappelen  (geen enkele andere soort!)

Geleisuiker

Borrelglaasje witte wijn (eventueel vervangen door water)

Iets citroensap (eventueel)

 

Bittere sinaasappelen hebben over het algemeen een dikke schil (met veel wit) en veel pitten.

 

Sinaasappelen schillen tot aan het vruchtvlees

(schillen voorlopig apart zetten, niet weggooien)

 

Dan BOVEN EEN PAN of SCHAAL  (voor opvang van het sap)

het vlees van de sinaasappelen halen, vliezen laten zitten, pitten verwijderen.

Dit is een flink karwei!

 

Dan de van de schillen dunne repen afsnijden (zo dun mogelijk)

 

De schilreepjes op zijn kant leggen en met een (scherp) mesje het wit eraf snijden, zodanig dat een dun schilreepje (zonder wit) overblijft.

Die reepjes snijden in ca. ½ cm

De reepjes in wat witte wijn zachtjes koken, ca. 10 minuten tot ze redelijk zacht zijn.

De inhoud van de pan met vlees en sap wegen.

Indien normale geleisuiker wordt gebruikt dan de verhouding ongeveer 1:1 of iets meer.

Voorbeeld: vlees+sap = 1000 gram

Normale geleisuiker = 900 tot 950 gram

Geleisuiker SPECIAAL

Voorbeeld vlees + sap = 1000 gram

Geleisuiker SPECIAAL = 500 gram

Pan met vlees en sap aan de kook brengen; in gedeelten de suiker (en citroensap) toevoegen. Alles aan de kook brengen; schilreepjes toevoegen.

Koken tot alles opkomt en dan ca. 3 minuten laten pruttelen/koken.

De jam is nu gereed om in potjes/glazen te doen.

Voor het vullen zijn speciale jamtrechters te koop, maar hoeft natuurlijk niet.

De potjes vullen met het kokende jammengsel; deksels erop en omkeren, resp., op de kant leggen, opletten dat de schilletjes niet allemaal naar boven komen maar een beetje door de jam verdeeld zijn.

Dan de potjes na afkoelen weer rechtzetten en desgewenst van etiketten voorzien.

ANTON BLOK

NIEUWSBULLETIN NR 108.