INDIASE LAMSCURRY MET ABRIKOZEN

Vriendennieuws 97
Anton Blok

(Bijgewerkt op: 03-03-2014)

INDIASE LAMSCURRY MET ABRIKOZEN

De curry wordt gekruid met specerijen die tezamen ook vaak in de Garam Massala worden gebruikt. De tomaten en gewelde abrikozen zorgen voor een zachtzoete smaak. Wil je hem minder heet, gebruik dan wat minder cayennepeper.

Nodig voor 4 personen:

150 gr gedroogde abrikozen

6 el zonnebloem- (of arachide) olie

500 gr lamslappen (b.v. van schouder of bout), in flinke stukken

2 uien, fijngesneden

2 tenen knoflook, geperst

1 tl gemalen kaneel

1 tl gemalen komijn (djintan)

2 tl cayennepeper

2 tl kardamompoeder

1 tl kruidnagelpoeder

3 tomaten, ontveld, in stukjes*

zout

Bereiding ca. 40 minuten **

wachttijd: 1 nacht

Kcal p.p. ca. 1005

Stap 1 : abrikozen een nacht in water wellen.

Olie verhitten en lamsvlees in twee delen (anders koelt de olie te snel af) rondom bruin braden. Vlees uit de pan nemen. In achtergebleven olie de uien en knoflook 3 min. zachtjes bakken.

Stap 2: specerijen toevoegen en 4 min. zachtjes meebakken.

Tomaten, abrikozen en 2 dl heet water toevoegen en vlees weer terugleggen in de currysaus.

De curry op laag vuur ca. 20 min laten stoven** Op smaak brengen met zout.

Lekker met roergebakken groenten (en rijst).

* tomaten buiten het echte seizoen hebben minder smaak; in dat geval voeg ik nog wat tomatenpuree toe; bijkomend voordeel: die puree bindt de saus nog wat, zie onder

** 20 minuten is volgens mijn ervaring (veel) te kort; ik laat het wel 1 tot 1,5 uur sudderen, de laatste 20 minuten zonder deksel, wel in de gaten houden!

Hierdoor krijgt het geheel een lekkere, dikke saus.

Smakelijk eten!

ANTON BLOK

NIEUWSBULLETIN NR 97.