EMPENADA’S

Vriendennieuws 90
Bea van ‘t Zand

(Bijgewerkt op: 22-12-2012)

KROKANTE DEEGFLAPJES MET HARTIGE VULLING

BENODIGDHEDEN:

VOOR HET DEEG:

200 GR. ZELFRIJZEND BAKMEEL; 1 TL. ZOUT; 1 TL. PAPRIKAPOEDER, 80 GRAM KOUDE BOTER, 1 EI EN CA. 5 EL. KOUD WATER’

VOOR DE VULLING;

100 GRAM KIPFILET, 100 GRAM CHORIZO, ½ RODE PAPRIKA, 6 GROENE OLIJVEN MET PIMENT, 6 BOSUITJES, 1½ EL. CREME FRAICHE, 1½ EL. TOMATENPUREE, 1 TEENTJE KNOFLOOK, ZOUT, PEPER EN TABASCO.

BEREIDINGSWIJZE:

ZEEF HET MEEL MET ½ TL. ZOUT EN 1 TL. PAPRIKAPOEDER BOVEN EEN KOM. VOEG DE IN BLOKJES GESNEDEN KOUDE BOTER TOE EN DOE ER 1 EI EN CA. 5 EL. KOUD WATER BIJ. KNEED DIT MET KOELE HAND TOT EEN SAMENHANGENDE BAL. LAAT HET DAARNA CA. 30 MIN. KOEL RUSTEN.

KOOK DE KIPFILET IN CA. 10 MINUTEN GAAR.

SNIJD HET KIPPENVLEES, DE CHORIZO, DE PAPRIKA EN DE OLIJVEN IN KLEINE STUKJES.

VERMENG DIT MET DE IN RINGETJES GESNEDEN BOSUITJES, DE TOMATENPUREE EN DE CREME FRAICHE. PERS ER HET TEENTJE KNOFLOOK BOVEN UIT EN BRENG HET GEHEEL OP SMAAK MET ZOUT, PEPER EN TABASCO.

ROL HET DEEG UIT EN STEEK ER MET EEN ROND UITSTEEKVORMPJE (CA. 7 CM DOORSNEE) ONGEVEER 20 RONDJES UIT. VERDEEL DE VULLING OVER DE DEEGRONDJES EN VOUW HET DEEG OVER DE VULLING ZODAT HALVE MAANTJES ONTSTAAN. DRUK DE RANDEN GOED DICHT.

VERWARM DE OVEN VOOR OP 200 GRADEN C. (OF GASOVENSTAND 4).

LEG DE FLAPJES OP EEN INGEVETTE BAKPLAAT EN BESTRIJK ZE MET EEN LOSGEKLOPT EI.

BAK DE EMPENADA’S IN CA. 20 MIN. GOUDBRUIN EN GAAR.

ZE SMAKEN ZOWEL WARM ALS KOUD LEKKER.

(NB: i.p.v. deeg maken gebruik ik diepvries bladerdeeg. 10 Plakjes schuin doormidden snijden geeft 20 flapjes die -na het dubbelvouwen- driehoekjes vormen i.p.v. halve maantjes).

BEA VAN ‘T ZAND

NIEUWSBULLETIN NR 90.