ASPERGETERRINE

Vriendennieuws 134

Anke van der Linden

VRIENDENRECEPTEN.

Aspergeterrine met champignons en ham.

Een zomers voorgerecht.

RECEPT voor 8 personen:

Cakevorm van ca. 30 cm. lang

2 doosjes kastanjechampignons (à 250 gr.)

8 asperges,

1 groentebouillontablet

250 ml witte wijn

8 en 3 blaadjes gelatine

125 gr. ham in blokjes of reepjes

125 gr. gerookt spek in blokjes of reepjes

15 gr. platte peterselie, fijngesneden

3 bosuitjes, in ringetjes gesneden

Handvol ongezouten cashewnoten.

 

BEREIDING:

Snij de champignons in blokjes/schijfjes.

Los het bouillonblokje op in een ½ l. kokend water en voeg de champignons toe. Kook ze gedurende ca. 15 minuten op laag vuur met deksel op de pan. Giet af, maar vang het kookvocht op. Laat afkoelen.

Schil de asperges, en kook ze in ruim KOKEND water ca. 4 à 5 minuten (beetgaar). Giet af en laat uitlekken en afkoelen.

Snij de koppen van de asperges af in stukken van ca. 5 cm (de breedte van de bodem van de cakevorm) en nog eens x stukken van ca. 5 cm. tot de bodem van de cakevorm is gevuld. De overige stukken snijden in blokjes van ca. 2 cm

Schenk de wijn in een pan, breng aan de kook en voeg 300 ml van het champignonkookvocht toe.

Week de 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.  Knijp de blaadjes uit en voeg ze al roerend bij de bouillon. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Bak de gerookte spekblokjes tot ze knapperig zijn en laat afkoelen.

Meng de kleine aspergestukjes, de ham- en spekblokjes met de fijngesneden peterselie, bosuitjes en de cashewnoten. Voeg peper toe. Voeg hierbij de champignons en de bouillon.

Breng, zo nodig, verder op smaak.

Leg onder in de cakevorm een laagje van de (3) overige gelatineblaadjes*. (*De gelatine absorbeert het overtollige vocht, zonder de smaak aan te tasten.)

Begin met het vullen van de vorm met een laagje van de aspergekoppen in een mooi patroon, afgewisseld met de andere stukken van ca. 5 cm.

Vul de vorm af met het mengsel van de overige ingrediënten.

Laat het geheel afgedekt tenminste 3 uur in de koelkast opstijven.

Zet de vorm voor het serveren 10 sec. in een bak heet water, zodat hij gemakkelijk loslaat.

Keer hem om op een – iets natgemaakt* – bord (*gemakkelijker te verschuiven in geval de terrine niet netjes in het midden ligt).

Serveer in plakken, gegarneerd met nog wat peterselie en toast.

EET SMAKELIJK.

Van dit voorgerecht kunnen plakken worden gesneden en het restant kan worden ingevroren (in de cakevorm) voor een volgende gelegenheid.

Anke van der Linden – Blom.

Alphen aan den Rijn, april 2020.

Veel succes en eet smakelijk!

NIEUWSBULLETIN NR 134