Vriendennieuws 99 d.d. 30 juni 2014

(Bijgewerkt op: 11-07-2014)

 

VRIENDENNIEUWS NR. 99

Beste Vrienden,

 

ATTENTIE S.V.P.:

De Algemene Ledenvergadering vindt plaats op DINSDAG 09 september  2014 in Breda (en niet op zondag 07 september, zoals abusievelijk in het vorige Vriendennieuws is geschreven.) De uitnodiging wordt als bijlage meegezonden.

 

MAASVLAKTE 2.

In de bijlage ook de uitnodiging voor de Maasvlakte 2 MET EEN AANVULLING  t.a.v. een mogelijkheid tot overnachting in Oostvoorne, voorafgaand aan het evenement.

 

BESTUUR.

Dan is er het buitengewoon plezierige bericht dat de ANVR zich bereid verklaard heeft onze vereniging met een jaarlijks bedrag van € 2.000,– te sponsoren ! Ook vanaf deze plaats: hartelijk dank daarvoor! In de komende Algemene Ledenvergadering zal aan de leden het voorstel worden gedaan om dit bedrag voornamelijk te besteden aan subsidies voor de verschillende evenementen; het budget hiervoor was de laatste jaren n.l. met zo’n € 1.000,– geslonken – voornamelijk door een afnemend ledental.

 

EVENEMENTEN.

De echte liefhebbers waren  ook dit jaar weer present op onze jaarlijkse Jeu de boulesdag bij het Theehuis op dinsdag 06 mei j.l. Het bleef – wonderlijk genoeg – weer (nagenoeg) droog. Er werd weer strijd geleverd door nagenoeg eenzelfde aantal deelnemers (36) als vorig jaar en  de stemming was opperbest. Er werd stevig competitie geleverd tijdens de poules, maar de apotheose was toch wel de buitengewoon spannende finale tussen de teams van Anton Blok + Arjen Henning en van Gerard Couvreur + Cocky Henning + Ria Verkerk, die uiteindelijk met een stand van 16 tegen 14  door de laatsten gewonnen werd. Daar moest natuurlijk nog even op gedronken worden onder de mooie bomen van de Lage Vuursche.

 

FRIESLAND.

Na het grote succes van de reis door Groningen enkele jaren geleden, stond nu eind mei een bezoek aan Friesland op het programma. We hadden “alleenvertoningsrecht” in Landhotel Legemeer, mooi gelegen in het groene landschap en dat was (ook voor de niet aanwezige andere gasten) heel prettig, want wat hebben we het altijd gezellig !

Voorafgaand aan de rondreis van 3 dagen stond, op woensdag 28 mei,  het golftoernooi op de nabijgelegen baan gepland. Helaas viel deze strijd – letterlijk – geheel in het water. Wat kwam er veel nattigheid naar beneden op die dag – het hield niet op. De dapperen hebben nog 9 holes gelopen, maar er waren ook inschrijvers die het geheel voor gezien hielden en niet ten onrechte. Als bijzondere geste is door de golfbaan een gratis andere speeldag aangeboden, een mooi gebaar dat ook nog maar eens aangeeft  hoe slecht het weer werkelijk was.

Na de ontvangst en uitgebreide broodjeslunch stond op donderdag om 13.15 uur de bus klaar om ons naar Sloten te brengen. Daar stond stadsomroeper Piet Haringsma (wat een stem heeft die man !) – in vol ornaat – klaar om ons gedurende drie kwartier de geheimen van dit leuke, knusse stadje te onthullen. Vervolgens hadden we in Hindeloopen ruim de tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken en om een bezoek aan het Schaats(Elfsteden)museum te brengen. Hoeveel soorten schaatsen zouden daar te zien zijn ??? En dan de huldeblijken aan al die schaatscoryfeeën van vroeger en nu. Er waart een echte trotse, Friese sfeer rond in dit gebouw, dat al xx jaar gerund wordt door dezelfde familie – open 7 dagen per week. Bij het openen van de gordijnen op vrijdag lachte de zon ons reeds toe. Dat was een heel prettig vooruitzicht voor onze 4 uur durende boottocht diezelfde middag. Maar eerst werd het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker bezocht, na een inleiding over de man zelf en het ontstaan van zijn uitvinding. Heel interessant, knap, klein maar fijn. Na de busrit naar Sneek werd ingescheept a.b.v. de “Anna Maria” voor de lunch en een prachtige tocht over verschillende Friese meren langs en over o.m. IJlst, Heeg, Woudsend, het Prinses Margrietkanaal, de Langweerdervaart en Langweerderwielen; zoals voorspeld: in een heerlijk zonnetje op het achterdek. En de Vrienden die het niet laten konden: zij speelden een potje kaart in de lounge en genoten op hun manier.

Zaterdag vertrokken we alweer uit Legemeer, eerst naar Oranjewoud om daar Museum Belvédère te bezoeken waarin een verzameling van moderne en hedendaagse kunst van Friese kunstenaars en hun geestverwanten uit binnen- en buitenland  te bekijken is.Het gebouw, een soort kijkdoos, is prachtig gelegen haaks op een lange smalle waterpartij met fonteinen, midden in Museumpark Landgoed Oranjewoud: een heel weids landschap – eind mei vol met margrieten en andere wilde bloemen. In één deel is de  vaste collectie ondergebracht en in het andere, tijdens ons bezoek, een tentoonstelling over “lichtobservaties – werken in serie” en de inspiratie die dit de verschillende kunstenaars brengt. Heel speciaal was toch wel de kalender van Anke Roder: een collectie van 365 schilderijtjes waarop zij het waddenlicht in al zijn facetten heeft weergegeven. Het duurde even voordat een ieder ”zijn” lucht had ontdekt, maar dat was toen ook wel heel leuk. Kortom een bijzonder item tijdens dit Friese reisje. De prima afscheidslunch vond plaats in Hotel Tjaarda, eveneens in Oranjewoud, maar kon niet tippen aan de geweldige diners die kok Hilbrand Gils van Hotel Legemeer ons de vorige avonden had voorgeschoteld. Nogmaals alle lof. Van één van zijn gerechten, dat wij – in een iets aangepaste vorm – ook voorgeschoteld kregen, wordt met dank aan de bedenker, de receptuur met dit Vriendennieuws meegestuurd. Kunnen de thuisblijvers ook nog een beetje meegenieten.  Van nog een tweetal groetengerechten van dezelfde kok worden de versies van Wilma Eveleens meegestuurd.

Volgend jaar staat een driedaags bezoek aan de Kop van Overijssel, WaterReijk, op het programma in dezelfde tijd van het jaar. Wees nù reeds gewaarschuwd: geef je zeer tijdig op als je belangstelling hebt. In Friesland konden – helaas – niet alle geïnteresseerden mee, omdat het hotel vol was.

 

ALDERT BORST VRIENDEN PUZZELRIT.

Wel een beetje jammer van al het werk dat er maar 19 Vrienden hadden ingeschreven voor de 2e Aldert Borst Vrienden Puzzelrit, die op zaterdag 21 juni in het mooie coulisselandschap van de Achterhoek werd verreden. Naast de routebeschrijving moesten ook 25 vragen worden beantwoord en 11 foto’s van plekken onderweg herkend. Precies halverwege op de 60 km lange route was een wandeling langs de Berkel naar de Koepel van Juffrouw Saartje Staring ingelast, te bereiken via een echte overhaal. Er wachtte een verfrissing en als je het goed deed kon er ook nog een doosje aardbeien worden gescoord. Winnaars werden Roelof de Jong en Fons van Meijgaarden en zij zullen worden betrokken bij het uitzetten van de volgende rit. De poedelprijs viel Gerard en Emmy Couvreur ten deel, de organisatoren van vorig jaar….. Er is dus verschil tussen uitzetten en rijden. Een gezellig  etentje bij De Hoofdige Boer in Almen besloot een geslaagde dag.

MAASVLAKTE 2.

Het is misschien wel vroeg uit de veren geblazen om op donderdag 07 augustus op tijd in Oostvoorne aanwezig te zijn, maar daarvoor hebben wij dan ook de hele maand juli “vakantie” gehad. Voor de niet zo matineuze Vrienden is er een afspraak gemaakt met Hotel Aan Zee in Oostvoorne voor een overnachting van 06 op 07 augustus. De aangepaste uitnodiging wordt daarom nog keer met dit Vriendennieuws meegezonden.

 

ALGEMENE LEDENVERGADERING IN BREDA.

En dan is het op dinsdag 09 september a.s. weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering in Breda; ook hier is gratis gastvrijheid in het stadhuis verleend door de bestuurderen ter plaatse. Hartelijk dank hiervoor. De overige activiteiten die dag zullen plaatsvinden vanuit “Dickens & Jones” een aanpandig gelegen horecagelegenheid. De uitnodiging met alle bijzonderheden wordt als bijlage met dit Vriendennieuws meegestuurd.

 

HERFSTTINTENTOUR.

Een geliefd uitje onder de Vrienden is telkens weer het gezamenlijk bekijken van de herfstkleuren tijdens de Herfsttintentour. Dit jaar zal de rit op VRIJDAG 24 oktober worden verreden. De route is deels een herhaling van die uit 2010, maar absoluut de moeite waard om dit deel van de Veluwe nog eens opnieuw te bekijken. Start en finish zijn wel vanuit een andere locatie: nu vanuit De Veldhoeve  in Epe. Ook hiervoor geldt: de uitnodiging komt tijdig, maar, ben je van plan om mee te gaan: stuur vast een mail naar Hannie Blok: antonhblok@planet.nl.

 

RIJKSMUSEUM MET TOEGEVOEGDE WAARDE.

Het activiteitenprogramma van 2014 wordt afgesloten op vrijdag  28 november met een bezoek aan het Rijksmuseum, onder de sprankelende en bezielende leiding van Ansje van Dijk, docent aan de Amsterdamse School voor de Kunsten. Zij weet alles over het in scène zetten van o.m. toneelstukken, hetgeen betekent dat ons veel bijzonderheden op de – vaak bekende – schilderijen en andere kunstvoorwerpen zullen worden onthuld. Vanzelfsprekend wordt het bezoek omlijst door een inleiding, en lunch.

 

WEBSITE.

Onze webmaster geniet even van een vakantie; de foto’s van de diverse evenementen zullen daardoor pas in de tweede helft van juli op website worden geplaatst.

 

LEDENLIJST.

Cocky Henning heeft een nieuw mobiel telefoonnummer en dit wordt ook het meest gebruikt: 0637.272.655.

 

VRIENDENHOBBY’S:

Fons van Meijgaarden is degene die dit keer zijn hobby” publiceert. Hij heeft Anneke Bos gevraagd aflevering 17 te verzorgen.

 

VRIENDENRECEPTEN:

Naast  het, zoals hierboven reeds vermelde,  recept van topchef Hilbrand Gils (voor de insiders: ook vermeld in  Lekker) van Landhotel Legemeer in Legemeer, ook recepten van twee heerlijke groentebereidingen, ook gegeten in Legemeer, maar van onze eigen keukenkanjer Wilma Eveleens. Veel succes er mee en eet smakelijk.

 

JARIG:

De vlag gaat uit voor:

Juli

03        Emmy Couvreur; René Klawer;

06        Jacques den Dulk; Wim Durville;

07        Marian Gijsen;

08        George Ioannides;

10        Paula Aartsen;

11         Ton Kenter;

17        Leo Schepens

18        Koos Aartsen;

21        Ad Bos;

24        Gerard Couvreur;

25        Frans Staal;

28        André Kok;  Tineke Witlam;

30        Aadje de Haas van Dorsser; Tine Kuijs; Ria Dros;

 

Augustus

03        Leo Verburg; Anke Snelders;

06        Piet  Jongens;

15        Elly Hummelman;

17        Lettie Stork;

18        Anton Blok;  Ria Verkerk;

19        Désiree Schoonbrood;  Margreet Sprik;

22        Katja van der Ploeg; Lia Hooijmans;

25        Gerda  Houtzaager;

31        Willemien Wagner – van Haaften; Hendry Bommer;

 

Allemaal van harte !