DE GOLFSPORT

3e editie door George Ioannides

(Bijgewerkt op: 22-12-2011)

Kort geleden werd ik door Ria Dros uitgenodigd om een stukje te schrijven over een hobby van mij (en Jorine). Na enig nadenken kom ik tot de conclusie dat onze twee belangrijkste hobby’s zijn, onze kleinkinderen en golf. Je kunt er maar druk mee zijn. Over onze kleinkinderen zal ik het maar niet hebben, maar wel over golf.

Tot ongeveer 24 jaar geleden was mijn passie tennis. Ik was een niet-onverdienstelijk en fanatiek competitiespeler. Wij waren toen ook zoveel jaren jonger. De eigenaar van het tenniscomplex begon ook een kleine golfbaan en uit vriendschappelijke overwegingen werden wij daar ook lid van. Na twee contributiejaren, bedachten wij maar eens te gaan kijken en het te proberen. Het spel pakte ons vanaf de eerste dag. Daarna heb ik geen tennisracket meer aangeraakt.

Wij vlogen in die tijd toevallig naar USA, kochten daar ieder een set (stukken goedkoper) en zijn na terugkomst intensief les gaan nemen, binnen korte tijd GVB (golfvaardigheids bewijs) gehaald en vele malen in de week onze verrichtingen proberen te verbeteren. Kort en goed, na verloop van 2 jaren werd de kleine baan te klein voor ons en gingen we aan het grote werk proeven. En dat smaakte zeer goed en verslavend.

Lid geworden van een 27 holes baan. Ja, de eenmalige hoge uitgave was de moeite waard.
Over het algemeen in Nederland zijn de kosten nog acceptabel in vergelijking met vele andere landen.

Wat maakt nu deze sport zo populair bij 40+. (Tegenwoordig is de aanwas van jonge spelers trouwens erg groot).
Over de gehele wereld zijn banen met faciliteiten. Ook in landen waar je het niet verwacht.
Faciliteiten zijn b.v. een mooie baan, huur van clubs, ballen, buggy’s etc. Een clubhuis (hole 19) biedt over het algemeen goede service en uitstekende maaltijden, voor een gezellige afsluiting van een ronde golf. Kijken wij alleen naar Nederland dan zijn er ongeveer 250 banen over het gehele land verspreid en ongeveer 300.000 beoefenaars.
Inmiddels is de golfsport in Nederland opgeklommen naar de tweede plaats, na voetbal. Veel van deze spelers, anders dan b.v. voetbal, zijn gepensioneerden en kunnen tot op hoge leeftijd doorspelen.

Een ronde is ca. 7 / 8 km lopen in de natuur tussen bloemen, planten, bomen, vijvers, vogels, konijnen, hazen en nog vele andere dieren. In Afrika zelfs ook tussen wilde dieren.

Gezond zeker, door het wandelen, ook in regen, wind en kou. Immers een stevige wandeling in de natuur is voor ieder goed.
Beheersing en concentratie zijn belangrijke elementen om tot een goed resultaat te komen. Een zekere conditie is vereist en daar werken wij natuurlijk ook aan.
En dat alles maakt deze sport zo aantrekkelijk. Rust, je eigen tempo, leeftijd is geen beletsel, goede en minder goede spelers kunnen samenspelen en zijn door het handicapsysteem gelijkwaardige partners. Het voert nu te ver om het handicap systeem uit te leggen.

Golf is de enige sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Daarvoor is enige kennis van de golfregels natuurlijk een vereiste. Sportief gedrag is verlangd en goed en eerlijk tellen een must. Door de golfsport maakt men vele vrienden en bekenden. Het feit dat ik in de reiswereld zat, hield tevens in dat ik binnen allerlei clubjes de taak toebedeeld heb gekregen om de nodige golfreisjes in elkaar te zetten. Zo ook voor de vrienden van de ANVR.
Overigens met veel plezier.

Sommigen uit onze club hebben jammer genoeg een verkeerd beeld van de golfsport. Een vaste groep binnen onze vereniging hebben de edele sport omarmd en kijken uit naar onze evenementen. Het werkt aanstekelijk en met veel plezier kunnen wij jaarlijks nieuwe deelnemers begroeten.

De vereisten om mee te kunnen doen met de golfevenementen van de ANVR vrienden zijn simpel. Minimaal in bezit zijn van GVB. Dat is niet omdat wij zo streng zijn, maar omdat op alle normale banen dit wordt verlangd. Vandaar.

Momenteel zijn wij begonnen met de “homecourse” tour. Het woord zegt het al, de tour langs de banen alwaar onze vrienden lid zijn. De aftrap werd gegeven door Dick en Wilma de Groot op hun prachtige baan te Nuenen. De tweede in deze reeks is ook al in oktober gespeeld en wel bij Len en Jan Steyn op hun complex de Hooge Bergsche in Bergschenhoek.
Ter plekke hebben Ineke en Leo Verburg spontaan voorgesteld in het aanstaande voorjaar op hun baan te Wilnis een dag te organiseren. Hier komt op de gebruikelijke wijze t.z.t. een uitnodiging voor. Op deze dag zal op democratische wijze het volgende “slachtoffer” worden aangewezen.

Het komende jubileumjaar 2012 valt de meerdaagse golfreis samen met de busreis naar de Elzas 14-18 oktober. Tijdens deze reis zal een dag worden vrijgemaakt om 18 holes te spelen.

Ik kan een ieder aanraden om golf te leren spelen en daarna gezellig mee te doen aan de golfevenementen van de vrienden van de ANVR.

Verschenen bij Nieuwsbulletin nr. 84, 18 december 2011.

Koos Aartsesn zal de volgende editie voor zijn rekening te nemen.