BEZIGHEDEN

12e editie door Fernanda (Schepens-)Hartmans

(Bijgewerkt op: 11-11-2013)

Beste Vrienden,

Laat ik beginnen mij wat uitgebreider voor te stellen: ik ben Fernanda Hartmans, weliswaar al tig jaar getrouwd met Leo Schepens maar in mijn rijbewijs en paspoort heet ik nog steeds Hartmans en kan ik bijvoorbeeld dus niet als Fernanda Schepens-Hartmans inchecken.

Mijn vader, inmiddels al lang overleden, was van Belgische origine en kapitein op zijn eigen sleepboot waarop ik als schippersdochter en jong meisje al vroeg heb leren varen. Niet alleen dat mijn vader het stuurrad aan mij overliet maar ook het oliën van de motoren in de machinekamer behoorde tot mijn taken. Door het vrije en plezierige leven aan boord kwam van een regelmatige schoolgang niet veel terecht, temeer daar ik het met de lesgevende nonnen uit die tijd veelal niet goed kon vinden mede omdat mijn ernstige vorm van dyslexie in die tijd nog geheel niet werd begrepen en voor domheid werd aangezien.

Nochtans heb ik als secretaresse van een begrijpende baas nog veel van de bouw van het toen nieuwe Schiphol meegemaakt. Totdat het water mij weer trok en ik een jachthaven in Vinkeveen kon beginnen die na jaren van hard werken ligplaats bood aan 600 boten in alle soorten en maten. Tegenwerking van de gemeente en haar beperkende maatregelen voor een winstgevende exploitatie betekende uiteindelijk het einde van de jachthaven.

Ondertussen had ik al lang mijn draai gevonden in de plaatselijke sportschool waar ik vrijwel dagelijks als aerobic teacher les gaf. Ook nu nog worden de eerste uren van elke dag op de sportschool ingevuld door een dagelijks programma van oefeningen, sinds kort aangevuld met de Milon Cirkel, een computer gestuurd programma van kortdurende maar zeer krachtvolle oefeningen aan verschillende toestellen. Met mijn kennis van deze toestellen en hoe deze te gebruiken voor de ontwikkeling/versteviging van de diverse spiergroepen sta ik als personal trainer ook anderen in de sportschool bij.

Niet alleen binnen maar ook buiten heb ik mijn draai in de sport gevonden. Golf is inmiddels mijn grootste sportieve hobby en ik ben dan ook zo’n twee tot drie keer per week op mijn “home course” in Amsterdam Zuid te vinden. Niet alleen om zelf te spelen maar ook als lid en penningmeester van de damescommissie die wekelijks een golfdag voor de “ladies” van onze golfclub Olympus verzorgt en in goede banen probeert te leiden. Dit betekent een wekelijks terugkerende veelal computer gestuurde administratie voor indeling van de “flights” (4 spelers per flight) waarbij niet alleen dient te worden rekening gehouden met ieders handicap (hcp) maar ook met speciale wensen van spelers en soms ook sociale factoren als dames echt niet met elkaar willen spelen, hetgeen ook voorkomt. Echter proberen de commissieleden voor alles een oplossing te vinden en er telkenmale een voor alle deelnemers plezierige golfdag van te maken. Ook de natuur speelt hierbij een belangrijke rol: golfbanen bieden door hun doordachte aanleg al veelal prachtige natuur waaraan de aanwezigheid van vele soorten gevederde vrienden en klein wild bijdraagt.

Ik ben daarom blij met het al eerder gedane voorstel dat golfvrienden binnen onze vereniging medegolfspelers uitnodigen voor een “aangeklede” golfdag op hun “homecourse”. Dick en Wilma de Groot beten hiervoor met De Gulbergen in Mierlo het spits af, gevolgd door Jan en Len Steijn met hun course De Rottebergen in Bergschenhoek – ook de homecourse van Joost Luyten winnaar van het KLM Open 2013 –, gevolgd door Leo en Ineke Verburg met hun baan in Wilnis en Ruud en Hannie Beins met hun course in Rilland Bath aan de grens met België. Ik ben de volgende die nu uitnodigt op De Hoge Dijk in Amsterdam Zuid vlakbij Abcoude. De eerste voorbereidingen zijn al getroffen met het verzoek aan De Hoge Dijk donderdag 24 april 2014 voor onze golfvrienden te reserveren. De Hoge Dijk is een publieke, drukbezochte baan, dus we dienen er vroeg bij te zijn. Ik hoop op een grote opkomst van onze spelers, zeker nu met de geplande datum kan worden rekening gehouden. Een – overigens nog geheel vrijblijvend – mailtje van voor te nemen deelname zou zeer welkom zijn.
fernandahartmans@hetnet

Tot ziens bij de Kerstlunch!

Fernanda.

Verschenen bij Vriendennieuws nr. 95, 26 oktober 2013

Letty Stork gaat ons de volgende keer deelgenoot maken van haar hobby.