MAAK VAN JE WERK JE HOBBY

13e editie door Letty Stork

(Bijgewerkt op: 28-12-2013)

Hallo Allemaal,
Fernanda heeft het stokje aan mij door gegeven en uiteraard wil ook ik een stukje schrijven.
In de begin jaren negentig werd ik door een kennisje benaderd met de vraag of ik haar wilde komen assisteren met het begeleiden van Expats. Ik had totaal geen idee wat ik mij daarvan voor moest stellen. Maar het werken met en voor mensen heeft mij altijd geboeid.
Expats zijn buitenlanders die door voornamelijk grote concerns voor een aantal jaren worden uitgezonden, soms alleen, of met de gehele familie.
Je kunt je voorstellen wat er allemaal op je afkomt om te verhuizen naar een ander land. Officiële documenten aanvragen zoals; werkvergunningen, legaliseren van geboorte bewijzen etc. Dan komt de verhuizing en het zoeken van huizen en nieuwe scholen, inschrijven bij de gemeente, aanvragen van energie, artsen en ga zomaar door.
De groep van Expats is door de jaren heen enorm gegroeid. Ook ons bedrijf groeide gestaag en wij waren door het gehele land inzetbaar.
Maar wat maakt het nu zo leuk om de Expats te begeleiden.
Met allerlei nationaliteiten van over de gehele wereld kom je in aanraking. Ze vertellen hun gewoontes en achtergronden, hoe ze leven in het land waar ze vandaan komen en welke verwachtingen ze hebben van het land waar ze komen te wonen. Je neemt ze mee op zoek naar huizen. Zo kom je in zeer verschillende huizen, oude huizen, de meest prachtige grachtenpanden, woonboten en zelfs in een molen hebben we Expats ondergebracht.
Zeer intensief trek je een paar dagen met ze op. Je leeft je in en je ziet je land door de ogen van een buitenlander. De rare smalle trappen in Amsterdam, 1 badkamer, de vele grachten met de scheve huizen en bang dat het water de huizen binnenkomt, al die fietsers en zelfs het duinlandschap dat kennen ze veelal niet.
Wanneer ze gesetteld zijn dan zijn ze je enorm dankbaar of het nu een CEO is of een ITer; ze zijn allemaal blij met je hulp.
Vandaar dat ik na mijn pensionering en toen mijn contract afliep, dit werk als ZZPér toch heb voortgezet en nu zelfs voor 2 Relocation bedrijven werkzaam ben. Jullie begrijpen , Ik doe het werk nog steeds met enorm veel plezier zo dat ik kan met zekerheid zeggen dat ik van mijn werk mijn hobby heb gemaakt.

Letty Stork.

Verschenen bij Vriendennieuws nr. 96, 22 december 2013.

Leendert Parlevliet neemt de volgende editie voor zijn verantwoording.