QUILTEN

11e editie door Wilma Eveleens

(Bijgewerkt op: 09-11-2013)

Vrienden van de ANVR,
Één van mijn hobby’s is quilten. Wat is quilten.
Een quilt is een doorgestikte deken. Het wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn of patchwork.

Lange traditie:
Het quilten is niet zomaar enkele tientallen jaren geleden uit de lucht komen vallen. Het quilten heeft een hele lange traditie. Al eeuwen geleden werd het gedaan. Tijdens allerlei archeologische opgravingen zijn restanten van quilts naar boven gekomen. De precieze oorsprong van het quilten blijft echter niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de Romeinen al quilttechnieken gebruikten om quilts te maken. Ze maakten bijvoorbeeld gequilte kussens, matrassen en dekens. Het woord quilten is afkomstig van het Latijnse woord ‘culcita’. Dat betekent ‘gevulde zak’. Later is dit het woord ‘quilten’ geworden, via verbasteringen in diverse talen.

De Amish:
Dé ontspanning voor de Amishvrouwen is quilten. Een quilt is een prachtig gemaakte lappendeken, vaak uit oude stoffen samengesteld of gehaakt en geborduurd, wat een oneindig geduldig werk is. De quilts hebben abstracte patronen, want de Amish mogen geen realistische voorstellingen maken. Sommige quilts zijn al heel oud. Ze worden vaak als huwelijkscadeau gegeven. Meestal worden ze als beddensprei gebruikt. Vroeger werd er ook met opzet in elke quilt een klein foutje aangebracht, met als achtergrond de gedachte dat alleen God geen fouten maakt. Sinds de toeristenindustrie de quilts heeft ontdekt zijn er nu heuse fabrieken in de VS waar ze machinaal worden gefabriceerd. Sommige echte, oude Amish-quilts zijn bij verzamelaars en in musea terechtgekomen. Tijdens de quilting, die vaak een hele dag duurt, komen de vrouwen uit het dorp bij elkaar en maken allemaal samen zo’n prachtige lappendeken. Ondertussen wisselen ze de laatste nieuwtjes uit.

Het maken van een quilt:
Eerst begin je aan de toplaag. Dit is eigenlijk altijd patchwork d.w.z. van stukjes stof worden patronen gemaakt.
De linkse is een boxkleed, heb ik gemaakt voor de geboorte van Dick zijn achterneefje en de rechtse is een kussen.

Een quilt is een deken van liefde.
Het wordt gemaakt met veel liefde en voor een geliefd persoon. Voor mijn 3 nichtjes heb ik, toen ze 21 jaar werden, een quiltdeken gemaakt. Ik heb er ook stukjes stof van de overhemden van mijn vader in verwerkt. Foto’s van de familie heb ik op stof geprint en die in de quilt verwerkt. Als ze deze deken gebruiken, dan voelen ze de liefde en de warmte van de hele familie.

Verschenen bij Vriendennieuws nr. 94B,  22 september 2013

Fernanda Schepens zal ons een volgende keer deelgenoot van haar zielenroerselen maken.