TUINENREIS

(JULI 2018)

(Bijgewerkt op: 23-03-2018)

 

TUINEN EN LANDGOEDEREN IN OOST-NEDERLAND

4-DAAGSE TUINENREIS 10 – 13 JULI 2018

 

Tijdens deze tuinenreis bezoeken we een tiental tuinen en landgoederen, die zoveel mogelijk zijn geselecteerd met het oog op de afwisseling. Niet alleen in grootte en stijl, maar ook vanwege de liefde en enthousiasme die particuliere bezitters koesteren.

We verblijven in het dorpje Almen aan de Berkel in een overigens niet-luxe 3-sterrenhotel.

De bezoeken tijdens de eerste drie dagen worden met een bus afgelegd, de laatste dag gaan we met eigen vervoer nog een bezoek brengen aan een tuin in de buurt. De afscheidslunch is in een bosrestaurant.

Kortom een fijne, gezellige reis in een prachtige omgeving!

1e dag – dinsdag 10 juli 2018

In de ochtend melden in het Landgoed Hotel Ehzerwold in Almen, koffie met krentenwegge.

10.30 – Vertrek naar De Wildenborch – afstand 12 km

10.45   – Aankomst Wildenborch, bezoek

De Wildenborch is ongeveer 21 ha groot. Reeds in 1372 wordt al melding gemaakt van deze “burcht in het wilde moerasgebied”. Eeuwenlang is het al eigendom van de Fam. Staring. De tuin heeft fraaie zichtlijnen, veel beukenhagen, tuinkamers en een tweehonderd jaar oude beukenberceau.

 


De Wildenborch

12.15 – Vertrek Wildenborch

12.30 – Lunchstop in Ruurlo afstand 8 km

14.15 – Bezoek Ruurlo. Hier bezoeken we het Hof te Ruurlo. Het is een privé-tuin van 1100 m2 met dingen die je niet overal tegenkomt. Er staan veel verschillende soorten planten in de “Cottage-achtige” tuin, maar het is lastig tellen hoeveel het er zijn. In ieder geval meer dan 525 verschillende soorten hosta ’s. Verder veel zomerbloeiers, éénjarige en kuipplanten. Twee vijvers.

15.45 – Vertrek naar Markelo – afstand 26 km

16.30 – Hier bezoeken we het Landgoed Weldam. Het landgoed is één van de grootste landgoederen van Nederland. Het bestaat al sinds de 15e eeuw. De tuin is 4 hectare groot en heeft het oudste haagdoolhof van ons land. Er zijn buxus- en taxushagen zgn “parterres de broderie” en zeventiende-eeuwse berceaus.


Weldam – Berceau

17.45 – Vertrek Markelo – afstand 19 km

18.15– Aankomst Almen

19.30 – Diner (buffet) in het hotel

2e dag – woensdag 11 juli 2018

09.00 – Vertrek naar Brummen – afstand 19 km

09.30 – Bezoek Brummen aan De Brummense Overtuin. Deze tuin ligt midden in het centrum van Brummen en is met zijn 5000 m2 uniek in zijn soort. Er zijn rozen en een 175 jaar oude  Liriodendron Tuliferum Grandflora is een echte blikvanger.  Vele rododendrons, geraniums, grassen en hoge bomen geven deze tuin nog steeds het idee van een bostuin.

10.45 – Vertrek naar Eerbeek – afstand 9 km

11.00  –   Bezoek aan de Bostuin van Tineke Mäkel. De tuin van 2500m2 is gelegen op arme zandgrond maar is door het inbrengen van veel compost aanzienlijk verbeterd. De natuurlijke zandheuveltjes zijn gebleven en de eigenaren hebben eigenhandig in de lagere gedeelten twee vijvers gegraven. Er zijn  vele soorten bomen, maar ook zeer veel lage vaste  planten. Deze planten zijn op bloeiperioden gekozen, zodat  door het gehele jaar een kleurrijke tuin is ontstaan.

 


De Bostuin in Eerbeek

12.15 – Vertrek naar De Posbank – afstand 15 km

12.45 – Lunchstop Posbank

13.45 – Vertrek naar De Steeg – 6 km

14.00 – Bezoek De Steeg aan het bekende Kasteel Middachten uit de 14e eeuw. De huidige tuinen werden rond 1900 aangelegd door tuinarchitect Hugo Poortman. Hierin zijn verschillende stijlen te zien maar wel moesten de aspecten van de bestaande Engelse landschapstuin bewaard blijven. Er is een rozentuin met oude rozen, een kruidentuin, een grote border met mooie vaste planten, bijzondere bomen en prachtige lanen. Ook is er nog een ouderwetse grastennisbaan en een echt croquet-veld.


Middachten

15.15 Vertrek naar Persingen – Afstand 35 km

16.00 Bezoek aan de tuin van De Villa. Het perceel is ca 2 ha groot en bestaat uit een siertuin rond het huis, onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin en achtertuin. Daaromheen liggen een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin.


De Villa

Lopend richting stuwwal kom je over een slingerend pad langs twee weilanden. Daar grazen IJslandse paarden. Verder lopen is er een vijver en aan het einde van het perceel is de grassentuin. De tuin ligt in het prachtige natuurgebied van de Ooijpolder bij Nijmegen.

17.15– Vertrek naar Almen – afstand 65 km

18.00 – Aankomst Almen

19.30 – Diner(barbecue) in het hotel

 

3e dag  – donderdag 12 juli 2018

08.30 – Vertrek naar Breedenbroek – afstand 43 km

09.30 – Bezoek aan ’t Meihuus  De tuin van 1,5 ha ligt rondom een 18e eeuwse gerestaureerde boerderij. Naast de oprijlaan een wilde bloemenweide met een verzonken paddenpoel. Rondom het huis ligt een siertuin met vaste plantenborders en een wilde rozentuin tussen twee vogelbosjes. Verderop verhoogde eilandbedden met gestapeld recycling materiaal met heesters en onderbeplanting bij een oude eik. Verder nog grassenborders in de vorm van zonnestralen. Vanaf diverse plaatsen doorkijkjes op het Gelderse landschap.


’                 ‘’t Meihuus

10.45 – Vertrek naar Winterswijk – afstand 25 km

11.15 – Bezoek in Winterswijk aan Rosenhaege, dat zich al meer dan 20 jaar bezig houdt met het ontwerpen van tuinen, niet alleen in Nederland maar met name ook in het gehele Ruhrgebied en het Münsterland. Deze 4,5 ha kijk- en voorbeeldtuinen, “cottagegarden” met border van Monet, de landschappelijke tuinen met lavendelheuvel, het grassenpark, de Klassieke tuin., de Zuidelijke tuin, de Moderne Tuin, de Prairie tuin enz. enz. mogen we niet missen.

We lunchen hier ook met een (inbegrepen) eenvoudige broodjeslunch.

13.30 – Vertrek naar Albergen – afstand 57 km

14.30 –  Hier ligt het Plantzoentje, de tuin van Anja Broekhuis en haar man. Van de oorspronkelijk kleine siertuin en grote moestuin hebben ze geleidelijk een bloementuin met leuke hoekjes en zitjes gemaakt.

Nu is “Plantzoentje” een sfeervolle en leuk gedecoreerde tuin van 3000 m2 rondom een boerderij in het Twentse land. Er zijn borders op kleur met gewone en bijzondere planten, een vijver en diverse rozensoorten en pergola’s begroeid met verschillende


t Plantzoentje

klimplanten. Diverse grassoorten zijn subtiel in de borders verwerkt.

15.45 – Vertrek naar Deurningen – afstand 15 km

16.00 – In Deurningen gaan we even een kijkje nemen bij de Fahner Vasteplanten-kwekerij met een showtuin. Er zijn bijzondere heesters en bomen, maar ook prachtige planten die veel zon behoeven, maar er is ook een gedeelte waar alleen maar schaduw is. Schaduwplanten zijn dan ook volop aanwezig.

17.00 – Vertrek naar Almen – afstand 52 km

18.00 – Aankomst Almen

19.30 – Diner in het hotel

4e dag –  vrijdag 13 juli 2018

Na het ontbijt verlaten we het hotel en gaan met eigen vervoer naar een bijzondere tuin in Almen, Gorssel of directe omgeving. Na dit bezoek naar het Bosrestaurant Joppe voor een afscheidslunch.

De afstanden vandaag zijn kort: Almen > Gorssel 12 km en  naar Joppe minder dan 2 km.


Ons hotel

Landgoed Hotel Ehzerwold is een voormalig sanatorium, dat van binnen geheel is aangepast aan de nieuwe functie. Er is ook een ruime, lichte serre aangebouwd. De kamers zijn alle modern ingericht. Zij zijn in twee bijgebouwen. Het geheel is 3 sterren; dus geen luxe, maar wel in een mooie omgeving met een aardige tuin.

 

Eigen bijdrage:                €  380,00 p.p. bij minimaal 20 deelnemers

€  355,00 p.p. bij minimaal 25 deelnemers

Introducé:                       €    25.00  toeslag op bovengenoemde bijdragen

Inbegrepen:

a. verblijf half-pension in Landgoedhotel Ehzerwold in Almen – 2pk

b. verblijfsbelasting

c. de busreis gedurende drie dagen

d. fooi/verzorging chauffeur

e. eenvoudige (broodjes)lunch op dag 3

f. afscheidslunch incl. wijn

g. entreegelden ( met regelmatig koffie met iets erbij)

 

Niet inbegrepen:

a. de lunches op dag 1 en 2

b. persoonlijke uitgaven e.d.

 

Toeslag 1-pk € 45,00

Ik heb de hele zomer met reizen doorgebracht. Ik ben halverwege mijn achtertuin geraakt – Louis Agassiz

www.vriendenvandeanvr.nl

www.ehzerwold.nl

 

Beste vrienden,

Als jullie je inschrijven op deze reis moeten jullie je realiseren dat wij deze reis niet aanbieden als reisorganisator die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf maar als vereniging (zonder winstoogmerk) Vrienden van de ANVR die deze reis samengesteld heeft met de zorg die jullie van de Vrienden gewend zijn. Er kan natuurlijk altijd iets misgaan, dat weten jullie als geen ander, doch mocht er iets misgaan dan kunnen wij -al was het maar omdat wij de reis zonder enige winstopslag aanbieden – geen aansprakelijkheid als ware wij reisorganisator aanvaarden. Wij willen dan ook dat als jullie op deze reis intekenen zelf zorgdragen voor een adequate verzekering tegen (materieel en immaterieel) ongerief, ongelukken en de gevolgen daarvan en aanvaarden dat wij niet daarvoor aangesproken zullen worden.