Schiedam 6 september 2018.

1. Opening:

Geweldig dat zoveel leden, in totaal 46, gehoor hebben gegeven aan de algemene ledenvergadering, die vandaag gehouden wordt op een wel zeer bijzondere locatie “ Hoppe” te Schiedam.

Complimenten aan de evenementencommissie, die het steeds weer lukt iets bijzonders te bedenken.

De stad Schiedam was reeds bekend in de vroege middeleeuwen, en lag aan de monding van de Schie. Hier werd een dam ingelegd om het achterliggende poldergebied te beschermen tegen het zeewater. Vandaar de naam Schiedam.

In de Achttiende eeuw beleefde Schiedam haar Gouden Eeuw. Door het wegvallen van de drankimport uit Frankrijk, werd een groot aantal distilleerbedrijven en stokerijen opgezet. De plaats kreeg toen de bijnaam “Zwart Nazareth”. De 7 stellingmolens zorgden dat het graan werd vermalen en er uiteindelijk moutwijn van kon worden gestookt. Een groot aantal huizen en gebouwen herinnert nog aan deze bijzondere tijd. Een deel van de stad is daardoor beschermd stadsgezicht. Hierover in de middag meer tijdens de georganiseerde stadswandeling en bezoek aan Hoppe of de eigen wandeling.

2. Terugblik op 2018.

  • Nieuwjaarslunch op 5 januari in restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin, vlakbij Zeist met 62 deelnemers > een super locatie met een uitstekende lunch en wij (62) pasten er precies in. Heerlijk daar elkaar nieuwjaar te wensen.
  • De Hollandse Waterlinie op vrijdag 9 maart, met een zeer grote opkomst, namelijk 33 personen en ook hier weer een uitstekende sfeer. Nu weet iedereen zeker meer hoe wij ons hebben verdedigd tegen alle mogelijke vijanden. Het Militair Museum was voor velen een openbaring.
  • De Lente in de Betuwe met een vaartocht over de Linge op 17 april en als afsluiting een bezoek aan de glasfabriek te Leerdam. Ook hier wederom een super opkomst van 44 personen en wat was het mooi weer.
  • De architectuur tour te Antwerpen, met 26 personen op 8 mei, was een zeer bijzonder tour mede dankzij de uitstekende rijvaardigheid van onze chauffeur van Ringelberg. Wat is het momenteel toch een puinhoop qua verkeer in deze stad, maar wat heeft deze stad veel te bieden.
  • Jeu de boules op 7 juni, op het mooiste terras van het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug te Doorn. Wat werd er goed gespeeld en zelfs zonder vaardigheid is het mogelijk te winnen. 27 personen namen hieraan deel.
  • Tuinenreis door Oost-Nederland van 10 t/m vrijdag 13 juli. Super en wat kan het weer toch soms mooi zijn in Nederland. Door 16 leden werd hieraan deelgenomen.
  • De Vriendenborrel op dinsdag 14 augustus naast de landingsbaan van Rotterdam – Den Haag Airport was een bijzondere ontmoeting. Jammer dat de bijen en wespen ons ook erg aardig vonden. Het is wel zeer bijzonder om de toestellen zo dicht langs te zien komen. Een aanrader voor mensen met kleinkinderen. Aan deze excursie op open inschrijving moesten op het laatste moment nog 2 tafels worden bijgezet;
  • 27 personen namen hieraan deel.
  • En dan natuurlijk vandaag 6 september te Schiedam met 46 leden.

Hulde aan de evenementencommissie in het bijzonder aan de voorzitter, Anton Blok!

Maar er staat voor het najaar nog het nodige op het programma! Wat dacht je van De Albert Borst Vrienden Puzzelrit in en rond de Acht Zaligheden op vrijdag 5 oktober. De uitnodiging is de deur uit! Maar hierover geef ik graag het woord aan Anton.