KONINGINNEN VAN DE NIJL (MAART 2017)

(Bijgewerkt op: 21-02-2017)

 

                

UITNODIGING  VOOR EEN BEZOEK AAN DEZE TENTOONSTELLING OP VRIJDAG 3 MAART 2017

Onder leiding van Prof. Dr. Maarten Raven (hoofd-conservator RMO)

en Prof. Dr. Olaf Kaper (hoogleraar Egyptologie Universiteit van Leiden)

 

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder het deksel van haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld.

Koninginnen in het oude Egypte

Koninginnen van de Nijl doet de rijkdom, intriges en de verering van koninklijke dames in het oude Egypte herleven. De tentoonstelling gaat specifiek over de koninginnen uit de periode 1500-1000 voor Christus, die bekend staat als het ‘Nieuwe Rijk’. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.

Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti, Nefertari

Beroemde Egyptische koninginnen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari hadden grote politieke invloed, maar ze waren tegelijkertijd ook echtgenote. Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel ‘Grote koningin’ dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Met kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels laat de tentoonstelling u kennismaken met het weelderige leven aan het Egyptische hof.

Unieke voorwerpen uit de graftombe van Nefertari

Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit de graftombe van koningin Nefertari. Daarbij is het deksel van haar sarcofaag te zien en de bijbehorende grafgiften. Het Italiaanse Museo Egizio leent deze objecten zelden uit. Binnen de muren van de reconstructie ervaart u de mystieke schoonheid van de uitbundig versierde koninklijke graftombe. Nefertari’s tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als een van de mooiste graven van het oude Egypte.

Voorlopig programma:

Vanaf 10.30 uur verzamelen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

11.00 uur – Inleiding tot de tentoonstelling door Olaf Kaper

12.15 uur – Glaasje en eenvoudige lunch

14.00 uur – Bezoek aan de tentoonstelling onder leiding van  Maarten Raven

16.00 uur – Afscheidsdrankje

16.45 uur – Einde

 

Eigen bijdrage:  €    24,50      p.p. in bezit van Museumjaarkaart

€     37,00      p.p. zonder MJK

€     20.00      toeslag voor introducé

Inbegrepen: koffie-ontvangst, inleiding, glaasje, lunch, begeleiding, entree (bij geen MJK), afscheidsdrankje

Annuleringskosten: t/m 25 februari: nihil; daarna € 24,50

Aanmelding bij Anton Blok, antonhblok@planet.nl of telefonisch 0573 – 43 15 25

Geef daarbij aan of je over een geldige museumjaarkaart beschikt!

Tijdig krijgen alle deelnemers nadere reisinfo

 

Koningin Teje                                    Koningin Hatsjepsoet

Je hoeft echt niet ver te reizen om nieuwe ervaringen op te doen. Je moet het willen zien!                                                                                       Ria Dielissen

www.vriendenvandeanvr.nl

www.rmo.nl