EGYPTEDAG (NOVEMBER 2016)

(Bijgewerkt op: 26-09-2016)

EGYPTE-dag Leiden op dinsdag 22 november 2016

Maya en Merit

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft in de loop van 2016 de Egyptische afdeling opnieuw ingericht.

Een goede aanleiding voor ons om een Egypte-dag te organiseren.

Prof. Dr. Maarten Raven – hoofdconservator Egyptische afdeling – is tevens de leider van de opgravingen in Sakkara. In de vele jaren dat deze opgravingen duren zijn prachtige en belangrijke vondsten gedaan. Hierover gaat hij ons vertellen.

Vervolgens zal Dr. Louis Zonhoven in het kort het belang uitleggen van de Steen van Rosetta voor onze kennis van de oud-Egyptische taal.

Na de lunch  neemt Egypte-kenner Ara Boyadjian  ons mee langs één van de belangrijkste Egyptische verzamelingen buiten Egypte

Voorlopig programma:

Vanaf 10.15 uur – Verzamelen in het Rijksmuseum van Oudheden; koffie

10.45 uur – Voordracht Maarten Raven over de opgravingen en vondsten in Sakkara

Sakkara – opgraving

11.55 uur – Voordracht Louis Zonhoven over de betekenis van de Steen van Rosetta

De Steen van Rosetta    

12.45 uur – Glaasje en eenvoudige (broodjes) lunch

14.30 uur – Bezoek aan de nieuw ingerichte Egyptische afdeling onder leiding van Ara Boyadjian

16.00 uur – Afscheidsdrankje

 

Eigen bijdrage:      €     35,00    p.p. zonder MJK

€     27,50    p.p. met MJK

Introducé              €     20,00    toeslag op bovengenoemde bedragen

 

Waarin begrepen: koffie-ontvangst, voordrachten, rondleiding, entree (bij geen MJK), aperitief, lunch en afscheidsdrankje

Prof. Dr. Maarten Raven studeerde Egyptische Taal en Letterkunde, Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Leiden. Hij verricht sinds 1975 veldwerk in Sakkara (Egypte). Hij schreef zijn proefschrift over aspecten van de funeraire symboliek (Symbols of resurrection: three studies in ancient  Egyptian iconography, 1984). Hij publiceerde vele artikelen, catalogi en monografieën over materiële cultuur, de Leidse verzameling en het veldwerk te Sakkara. Hij is bijzonder hoogleraar Museologie van het Oude Egypte aan de Universiteit Leiden, binnen de afdeling egyptologie van de Faculteit Geesteswetenschappen. .

Dr. Louis Zonhoven studeerde Egyptische Taal en Letterkunde van 1967 – 1975 aan de Universiteit Leiden.

Na zijn afstuderen in 1975 was hij Wetenschappelijk Medewerker bij de vakgroep Egyptologie te Leiden tot 1994, speciaal belast met het onderwijs in de Egyptische taal. In 1997 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderwerp uit de Egyptische taalkunde. In 2004 ging hij met (vervroegd) pensioen. Van 1994 tot heden verzorgt hij avondcursussen over de Egyptische taal en literatuur.

Ara Boyadjian van Armeense afkomst werd geboren in Cairo. In 1963 vertrok hij naar Nederland. Na verschillende functies in het bedrijfsleven werkte hij in de Universiteitsbibliotheek in Leiden, waar hij Arabische en Armeense boeken catalogiseerde. Interesseerde zich al jong voor de kunst en cultuur van het Oude Egypte; welke interesse hij gedurende vele jaren verder uitbouwde.

Voor de Stichting voor Academische Reizen leidde hij van 1974 tot 1999

19 grote rondreizen door Egypte.

AANMELDEN via bijgaand formulier of een email naar Hannie Blok op antonhblok@planet.nl

VERMELD DAARBIJ OF JE EEN GELDIGE MUSEUMJAARKAART HEBT!

 

Hoe verder hij naar het westen reisde, hoe meer hij ervan overtuigd geraakte dat de wijzen uit het oosten kwamen – onbekend

  Horemheb – Sakkara