MAASVLAKTE 2 (AUGUSTUS 2014)
(Bijgewerkt op: 11-07-2014)
BEZOEK AAN DE MAASVLAKTE 2 (e.o.)
OP DONDERDAG 7 AUGUSTUS 2014
Maasvlakte 2 is de benaming voor het uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven dat is gelegen ten westen van de Maasvlakte. Met dit nieuwe in zee aangelegd gebied ter grootte van 2000 hectare wordt de haven twintig procent groter. Na voltooiing van de uitbreiding zullen de Rotterdamse havens in totaal 12000 hectare beslaan.
Op 22 mei 2013 werd de Tweede Maasvlakte officieel in gebruik genomen.
We verzamelen in een bijzonder restaurant: Aan Zee in Oostvoorne (zie onder)
Onder deskundige leiding bezoeken we niet alleen de Maasvlakte 2 maar ook een stukje van het havengebied van Rotterdam met o.a. de EMO terminal (EMO Europees Massagoed Overslagbedrijf) zie onder
Voorlopig programma
10.00 uur – Verzamelen in Restaurant aan Zee, koffie.
10.30 uur – Vertrek per bus naar de Maasvlakte 2 en wel eerst naar Futureland (zie onder)
11.00 uur – Presentatie in Futureland..
12.30 uur – Terugkeer in Oostvoorne voor lunch
14.00 uur – Vertrek per bus voor bezoek aan de Maasvlakte 2 en vervolgens naar de EMO terminal en (als de tijd het toelaat) een deel van de westelijke havens.
16.15 uur – Terugkeer in Oostvoorne, afscheidsborrel
17.00 uur – Einde
INFORMATIECENTRUM 2e MAASVLAKTE / FUTURELAND
Dichter bij een nieuw stuk Nederland en een haven in aanbouw kun je niet komen. Ervaar zelf hoe het is als golven, zand en wind de boventoon voeren.
Ontdek het fantastische uitzicht op het werk vanaf het Panorama-Deck: met het blote oog, met de verrekijker of met de toekomstkijker. Zelf meebouwen aan Maasvlakte 2? Ga dan aan het stuurwiel staan en zie hoe en wanneer het land boven water komt. Of maak in de Future Flight Experience een virtuele reis boven de Maasvlakte in 2033.
U kunt het zelf zien : het ontstaan in de komende jaren, nieuw land en een nieuwe haven. Er was enkel water, nu groeit het land en straks is het haventerrein met kranen, havenbekkens en zeeschepen.
Informatiecentrum FutureLand laat bezoekers op een totale oppervlakte van 1.800 m2 kennis maken met de vele aspecten van de aanleg van een nieuwe haven.
EMO-TERMINAL
EMO staat voor Europees Massagoed Overslagbedrijf. Zoals de naam al doet vermoeden is het de schakel in de transportketen van vervoer van ijzererts en kolen van het winningsgebied naar de staalindustrie en elektriciteitscentrales. Per jaar gaat er bij de terminal 30 miljoen ton ijzererts en kolen vanuit de ruimen van de bulkcarriers door de gigantische grijpers. Hoe groter de schepen, hoe lager de vervoerskosten. Een prettige bijkomstigheid van dit economisch principe is dat u bij de EMO Terminal werkelijk de grootste schepen ter wereld kunt zien liggen. Op het terrein van EMO zelf rijdt u met uw touringcar langs alle bezienswaardigheden, van de kades met oceaanreuzen tot aan de tijdelijke bergketens van erts en kolen. Tevens heeft u vanaf het EMO-terrein een fantastisch zicht op de bedrijvigheid van de naburige ECT – Europe Container Terminal.
EMO terminal (boven ECT)
RESTAURANT AAN ZEE Oostvoorne is gebouwd met natuurlijke en duurzame materialen. Het gebouw bestaat uit een restaurantgedeelte, ruim terras, keuken met houtgrill en een opslagruimte.
Er is een buitensportfaciliteit aan de achterzijde (voor iedereen vrij te gebruiken) en op het dak staat een uitkijktoren. De uitkijktoren is een baken in het landschap; vanaf de parkeerplaats en in de wijde omtrek duidelijk zichtbaar. Deze toren is eenvoudig te bereiken via een pad dat over het dak van het restaurant voert, ook voor mindervalide bezoekers. Op het dak vindt u diverse informatiepanelen die u meer vertellen over de bedrijven op de Maasvlakte en de natuur in de directe omgeving.
Het uitzicht is adembenemend! Op het dak zijn zonnepanelen en zonneboilers geplaatst en naast het restaurant staan windmolens, daarmee wordt de benodigde energie uit zonnewarmte en wind gewonnen. Het bedrijf is voorzien van een lage temperatuur verwarmings- en koelinstallatie die de nodige energie haalt uit de bodem: in de zomer wordt de warmte afgevoerd naar diepe bodemlagen om in de winter weer te worden gebruikt. Het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenveld en het hemelwater wordt in de duinen gefilterd, waardoor er geen rioolaansluiting nodig is. De verlichting wordt geleverd door LED-lampen die gevoed worden door de wind- en zonne-elektriciteit.
Eigen bijdrage: € 55,00 per persoon
Introducé € 75,00
waarin begrepen: ontvangst koffie; rondritten per eigen bus, presentatie Futureland, deskundige begeleiding, lunch incl. wijn, afscheidsborrel
AANMELDEN bij Hannie via bijgaand aanmeldingsformulier
Annuleringskosten: tot 7 juli 2014 – nihil; daarna bovenstaand bedrag
Deze excursie werd mede georganiseerd door het Bureau Industrieel Toerisme in Rotterdam, dat ook zorgde voor de deskundige begeleiding
Het is makkelijker een reisgezel te vinden dan ervan af te geraken. Anoniem