ARCHITECTUURTOUR AMSTERDAM (APRIL 2014)

(Bijgewerkt op: 23-01-2014)

ARCHITECTUURTOUR AMSTERDAM

o.l.v. Drs. Ruud van Soest en Drs. Bert Franssen (gedeeld)

 

DATUM;  dinsdag 15 april 2014

Een gehuurde boot heeft vele voordelen; speciaal als je een eigen programma wilt varen. De boot ligt stil op plaatsen, die interessant zijn voor ons onderwerp; wij bepalen de route en de tijd. Natuurlijk heeft alles zijn prijs ! Maar willen we genieten van ons programma en onderwerp, dan is dit de enige weg en het is heel wat anders dan een gewone rondvaart!

De prachtige Amsterdamse grachtengordel staat sinds augustus 2010 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is een internationale erkenning van het bijzondere karakter van dit deel van de historische binnenstad. Het betekent de bevestiging van wat iedereen eigenlijk al wist: de grachtengordel is een monument van wereldformaat.

Langs de grachten staan talloze woonhuizen, pakhuizen en andere gebouwen die de moeite van het bezichtigen en bespreken waard zijn. Onderwerpen waarover wordt verteld zijn bijvoorbeeld de anatomie van een grachtenhuis, het raffinement van ontwerp van de grachtengordel, hun functie en plaats in de stadsgeschiedenis, hoe er gewoond en gewerkt werd en bewonersverhalen. Uiteraard krijgen we vele voorbeelden te zien van de architectuur uit die tijd. Dat alles aan de hand van wat je ter plekke voor ogen ziet.

De route van het middagprogramma gaat  langs het Oostelijk Havengebied. Deze wijk betekende de doorbraak van de nieuwe architectuur en stedenbouw van Amsterdam uit het einde van de 20e eeuw en dat laat zich ook vanuit de boot goed aanzien. We zullen er binnendoor naartoe varen. Daarna varen we over het IJ langs de nieuwste ontwikkelingen van de IJ-oevers, Zoals het dicht bebouwde Westerdok, IJdock met het nieuwe gerechtshof, de centrale zone met EYE Filminstituut en de Silodam met kleurrijke nieuwbouw en gerenoveerd erfgoed. Afhankelijk van de tijd varen we eventueel langs de Houthavens en het oude wervengebied van de NDSM – in 20 jaar tijd zijn de IJ-oevers van Oost tot West geheel getransformeerd in moderne waterwijken, maar nog vol historie.

 

Eye Filminstituut

 

IJ-dock        Westerdok

 

Ruud van Soest voert samen met Bert Franssen de directie van Stadswandelkantoor. Hij is auteur van onder meer een serie artikelen over het Oostelijk Havengebied in Amsterdam, architectuur en stedenbouw in voormalig Nederlands-Indië en het onlangs herdrukte boek Ontdek het Oostelijk Havengebied, Verder on-line gepubliceerde interviews met vooraanstaande architecten als Sjoerd Soeters, Jo Coenen, Frits van Dongen en vele anderen.

Momenteel houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van een on-line cursus architectuur en stedenbouw van Amsterdam.

Bert Franssen is voorafgaand aan zijn werk bij stadswandelkantoor werkzaam geweest als journalist en (hoofd)redacteur bij diverse tijdschriften, waaronder het tijdschrift Heemschut van de gelijknamige erfgoedorganisatie.
Bert Franssen voert samen met Ruud van Soest de directie van Stadswandelkantoor en is mede-auteur van het onlangs herdrukte boek Ontdek het Oostelijk Havengebied.

 

Voorlopig programma

Ochtend onder leiding van Bert Franssen.

We verzamelen bij de steiger van Lovers om 10.00 uur; koffie. Vertrek voor het eerste deel van de excursie om 10.15 uur; we varen door de grachten.

Om 12.15 uur is dit gedeelte ten einde en hebben we een lunch aan de wal.

 

Middag onder leiding van Ruud van Soest

Om 14.00 uur is het weer varen, nu het IJ-gebied.

Terugkeer om 16.00 uur. Optioneel een (gezamenlijk) afscheidsdrankje.

 

Eigen bijdrage:  €  55,00 p.p.

Introducé:   bovenstaande kosten plus   € 20,00

 

waarin begrepen: de gehele (charter)boottocht, deskundige leiding, koffie, lunch incl. melk enz.,

niet inbegrepen: alle overige dranken.

 

Annuleringskosten  volgens ANVR-voorwaarden

 

AANMELDEN VIA ONDERSTAAND BOEKINGSFORMULIER

 

www.vriendenvandeanvr.nl

www.stadswandelkantoor.nl

www.loverscompany.nl

 

Groepsreizen onder bevoegde leiding ontslaan je tenminste van het kwellende probleem hoe je de tijd doorbrengt . Anoniem