ARCHITECTUURTOUR TILBURG
o.l.v. Ir Reinout Crince
Op woensdag 19 maart 2025
Tilburg staat niet bekend om een mooi stadscentrum en is eigenlijk een verzameling dorpen met nogal diverse linten die deze dorpen verbinden. Tilburg timmert echter flink aan de weg, zo zeer zelfs dat ze voor het eerst een architectuurprijs in het leven hebben geroepen.
We gaan langs een deel van de nieuwe gebouwen die kris kras door de stad staan en hebben oog voor de schaalspongen die her en der fors zijn voor Nederlandse begrippen. Ook bezoeken we het oeuvre van Bedaux de Brouwer architecten het bekendste bureau van Tilburg en architect van het jaar in 2022. Het belooft dus een spannende rondrit door Tilburg en omgeving te worden, waarbij we ook oog hebben voor de campus van Universiteit, de voormalige fabrieken van de voormalige industriestad en ook nog op pad gaan naar het KVL terrein in Oisterwijk waar een oude gesloten leerfabriek is omgetoverd tot een publieke hot-spot.
Basis-programma
10.00 Verzamelen bij Auberge du Bonheur aan de rand van Tilburg (parkeren)
10.45 we rijden met de bus naar de binnenstad van Tilburg. Hier bekijken we hoe de binnenstad continu in beweging is. We starten bij het onlangs heringerichte Stadhuisplein met het Paleis en verbouwde stadhuis en ook het voormalige kantongerecht van Jos Bedaux. Daarnaast zien we het kunstcluster van het theater van Bijvoet en Holt dat na slechts 50 jaar al een rijksmonument werd en de Fontys Hogeschool voor de kunsten van Jo Coenen.
Vervolgens rijden we door naar de hoofstedelijke as van Tilburg, de Hart van Brabantlaan. We stappen uit bij het Spoorpark dat naar aanleiding van een burgerinitiatief ontworpen is met de buurt onder begeleiding van Kruit-Kok landschapsarchitecten.
De Bankier
We rijden door over de as naar de nieuwe toren De Bankier van Diederen Dirrix. Hier zien we hoe ze gepoogd hebben om de toren in te passen in de historische straatgevels en tegelijkertijd een stedelijk accent maken langs het spoor. We kijken ook naar de omgeving met onder meer een project van Bedaux de Brouwer architecten.
We stappen weer in de bus om naar de Veemarktstraat te gaan. Hier zien we hoe een oude bioscoop is getransformeerd tot woningbouw en hoe het terrein erachter is verdicht. We lopen door tot de poptempel 013, waar we zien hoe het landelijk bekende gebouw van Benthem en Crouwel zich nu verhoudt tot de stedelijke omgeving. Erachter zien we het Interpolis kantoor van Abe Bonnema met een tuin naar ontwerp van West 8. We stappen weer de bus in om naar het station en de befaamde bibliotheek in de Lochal te gaan kijken. Het station is getransformeerd van een zuiver op de zuidkant gericht station naar een alzijdig station als hart van de spoorzone. De lochal is de veelbejubelde transformatie van een voormalige locomotievenwerkplaats naar een bibliotheek met kantooromgeving. Civiv, Braaksma en Roos, Petra Blaisse en Mecanoo hebben ervoor gezorgd dat het in 2019 is uitgeroepen tot ’s werelds beste gebouw.
Hierna stappen we weer de bus in om vervolgens vanaf de Heuvel door het winkelhart van Tilburg te lopen. In deze shopping mall, die eruit ziet als publieke ruimte met erboven woningen, is een kleinschalig stedelijk weefsel ontstaan temidden van de grootschalige oudere gebouwen. Ook bij het Koningsplein, straks Koningswei, zien we de vernieuwingsdrang van de stad om meer woningen en meer groen te krijgen.
13.00 Lunch in Auberge du Bonheur
14.30 We rijden naar de naastgelegen universiteitswijk en hebben oog voor de campus en met name het modernistische Cobbenhagen gebouw van de architect Jos Bedaux. We zien hier de overeenkomsten en verschillen met het kantongericht dat we aan het begin van de dag hebben gezien.
14.45 We rijden door naar het noorden, daar komen we eerst langs Museum de Pont waar Benthem& Crouwel de oude Wolspinnerij verbouwd hebben tot museum. Ook hebben we oog voor het groen en de inpassing van de woningbouw in het ensemble.
Vervolgens rijden we door naar het textielmuseum. Ze zitten in een oude textielfabriek die door Cepezed uitgebreid is met een contrasterend transparant volume.
Terwijl we rijden zien we het vreemde draaiende huis van John Körmeling eenzaam op een rotonde staan.
15.15 We komen aan in Oisterwijk en zien het KVL terrein, waar de oude leerfabrieken getransformeerd zijn tot een mix van functies en veel gebouwen zijn blijven staan.
KVL
We vertrekken terug naar Tilburg, waar we de twee zwarte gebouwen van de hand van Jacq. De Brouwer met elk 36 appartementen zijn verrezen naast de herbestemming van een monumentaal kloostercomplex met culturele voorzieningen en 11 appartementen. We rijden door naar Piushaven, waar de voormalige industriële haven omgetoverd wordt tot levendige wijk en deel van het stadscentrum.
16.30 We komen weer aan in de Auberge du Bonheur voor een afscheidsdrankje.
17.30 Naar huis
Eigen bijdrage: 85.00 p.p.
Introducé 115,00
8
loopcijfer: zeer gering >1 zeer intensief >10
Van reizen leer je tolerantie – Benjamin Disraeli
AANMELDEN Stuur even een email naar antonhblok@planet.nl of bel hem op !
0548 78 57 59